· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

Да ли је нађена Исусова кућа: Једно од највећих археолошких открића на помолу!

Археолози су у Назарету открили кућу у којој је детињство провео Исус Христ, тврди угледни британски професор археологије и историје Кен Дарк

1606388085_Depositphotos_26269855_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Дарк је ову хипотезу изнео у књизи "Конвент Сестара из Назарета: Локалитети из римског периода, периода Византије и крсташа у централном Назарету“.

Ради се о кући која је откривена у конвенту Сестара од Назарета, односно самостану који користи овај женски католички ред.

Прочитајте још: Која температура је ИДЕАЛНА ЗА СПАВАЊЕ? Ево како делује на нас

Иако су научници још пре више деценија одбацили овакву идеју, Дарк, који је професор археологије и историје на Ридинг универзитету у Енглеској, тврди да је на основу својих теренских истраживања закључио како је та кућа припадала Јосифу, Маријином мужу и Исусовом земаљском 

Кућа је делимично била укопана у стену и део ње је и природна пећина. Од целе куће до данас, преживеле су једино степенице направљене од камена.

Прочитајте још: Сутра је дан посвећен највећем ТУМАЧУ СВЕТОГ ПИСМА! Ево зашто славимо светог Јована Златоустог

Дарк тврди да је кућа имала неколико соба, двориште и терасу на крову.

У својој књизи, енглески професор тврди да остаци куће показују како је направио врстан мајстор-занатлија. Јосиф је у грчким јеванђељима назван тектон, што је термин који се користи за мајстора занатства, па би то могло да значи да није био само дрводеља, већ и каменорезац или зидар.

Такође, у кући су нађени и остаци посуђа.

Дарк, ипак, наводи да нема конкретан доказ којим би потврдио своју теорију о Исусовој кући детињства. Међутим, то правда чињеницом да јетешко пронаћи доказ из тог периода на било ком археолошком налазишту.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Младенци му се радују, а да ли знате одакле потиче термин "МЕДЕНИ МЕСЕЦ"?

У самостану Сестара из Назарета иначе је откривена камена црква која је саграђена изнад претпостављене Исусове куће и некадашње пећинске цркве. Камена црква направљена је у петом веку нове ере, била је највећа у Назарету и била је украшена мозаицима и мермером, наводи Дарк.

Како додаје, она одговара описима велике византијске цркве, за коју се у списима помиње како је саграђена на месту Христовог дома.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.