Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Да ли је петак 13. заиста баксузан дан? Ово су нека од веровања

Постоји веровање да је петак 13. баксузан и док су неки тог дана опрезнији него иначе, многи не примећују или не придају значај овом датуму

1605209376_petak-3.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Параскаведекатриафобија или неразумни страх да ће нам се нешто лоше догодити на петак 13., историјски је повезан са догађајем из 14. века, када је француски краљ Филип ИВ. витезови темплари осудили су их због јереси и спаљивали на ломачи. То се догодило на петак 13., тако да је та комбинација постала симболични датум који доноси несрећу.

Прочитајте још: ЗЕМЉА је премрежена ПИРАМИДАМА које могу да шаљу самоодрживу ЕНЕРГИЈУ

Према веровањима из времена старог Рима, вештице су се увек састајале у групама од 12, док је 13 учесник окупљања редовно био сам ђаво.. Према Библији Јуда, апостол који је издао Исуса, био је 13. гост на Последњој вечери, Ева је на петак 13. понудила Адаму јабуку, тог дана је почео Велики потоп, обустављена изградња Вавилонске куле, а и Каин је, наводно, убио Авеља.

 

 

Фото: Деспоситос

Постоји неколико теорија о томе како је петак 13. постао злогласан. Једна је приписана историчару Доналду Досеју, који верује да страх од броја 13 потиче из Норвешке из народног мита. Наиме, у Валхали је било 12 богова, небо је имало вечеру и забаву, којој је присуствовао 13. непозвани гост, зли и покварени Локи. Локи је почео да се забавља и организовао је ствари тако да Ходер, слепи бог таме стрелом обложеном имелом, погоди прелепог Балдера, бога радости и задовољства. Балдер је умро, а мрак је пао над целом земљом. Од тог тренутка, број 13 се сматра фаталним и злослутним.

Прочитајте још: СИМПСОНОВИ су поново успели: Предвидели ИЗБОРНУ КРАЂУ, али и нешто још СТРАШНИЈЕ!

Несрећни број 13, такође има своје корене у Библији. Јуда, апостол који је издао Исуса, био је тринаести гост на Тајној вечери. Исто тако, у старом Риму постојало је веровање да су вештице окупљене у групе од дванаест, тринаесто место резервисано за ђавола. Страх од ове фигуре у свету никако није занемарљив. Досеји тврди да око 80% небодера на свету нема 13. спрат, велики број аеродрома нема 13. излаз са писте. Болнице и хотели редовно немају собу број 13. Постоји и професионални израз за ирационални страх од броја 13 - трискедецапхобија.

Фото: Деспоситос

Томас Фермслер, математичар и научник из Неварка, сматра да број 13 "пати" само зато што се налази иза броја 12. Наиме, нумеролози сматрају да је број 12 потпун број: година има 12 месеци, 12 хороскопских знакова, 12 богова Олимпа, 12 радника Херкула , 12 израелских племена, 12 Исусових апостола. Што се тиче петка, хришћани верују да је тог дана у недељи Исус разапет. Неки тврде да је у петак Ева понудила Адаму ту несрецћну јабуку и да је Каин убио Абела у петак. Други верују да је велика поплава започела у петак.

Прочитајте још: Легенда о МУМА ПАДУРИ још увек живи у ИСТОЧНОЈ СРБИЈИ: Вила, које су се мушкарци плашили, а жене још верују у њу

Некада у давна времена, петак је био дан сличан данашњој недељи, дан посвећен молитви и одмору, а сви који су тог дана радили сматрани су проклетима. Ипак, већина историчара верује да је петак 13. дошао до злогласности јер је тог дана 1307. године француски краљ Филип ле Бел, у договору са тадашњим папом, наредио хапшење више од стотину витезова темплара под оптужбом за јерес. Током наредних седам година многи су мучени и убијани.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas