Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
одговор

Да ли КАФА може да се ПОКВАРИ?

Да ли је безбедно пити кафу након истека њеног рока трајања?

1598721470_Depositphotos_39334373_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Уколико сте купили неколико килограма кафе коју редовно пијете више него што вам је потребно за месец дана, једноставно ћете је ставити у оставу и сачекати да вам затреба, зар не. Хмм, звучи логично али да ли сте икад размишљали о томе да ли кафа може да се поквари?

Прочитајте још: Гумене РУКАВИЦЕ су корисне, али и веома ОПАСНЕ ако их не ПРЕВРНЕТЕ

Фото: Пиxабаy

Имамо добре и лоше вести: Не, кафа не може да се поквари, на начин на који рецимо хлеб поплесни или банана полако крене да трули. Чак ни испијање кафе којој је истекао рок трајања неће вам донети стомачне проблеме, иако за њен добар укус у том случају нема гаранција. Међутим било кафа у зрну или самлевена, једном када је навлажи не може поново бити употребљена. Таква кафа може да се поквари, односно да се убуђа.

Споменули смо и лоше вести. Оне се огледају у губитку квалитета кафе. Кисеоник је непријатељ број један печених зрна кафе. Временом, излагање кафе у зрну или праху ваздуху учиниће да кафа изгуби свој укус и интензитет. Иако дакле технички гледано, зрна кафе се неће покварити у року од 3-4 недеље, млевену кафу је ипак најбоље попити у року од две недеље, од момента отварања.

Кафу треба држати у херметички затвореној посуди у што мањем додиру са кисеоником!

Прочитајте још: ЏЕЈМИ ОЛИВЕР открио је ТРИК СА ЛУКОМ који ће храни дати БОЉИ УКУС: Једноставно је и можете пробати већ данас

КАКО СПРЕЧИТИ КАФУ ДА СЕ ПОКВАРИ?

Одржавање свежине зрна кафе своди се на правилно складиштење. Ако кафу држите у њеном оригиналном паковању, побрините се да сте пре затварања кесице, избацили сав ваздух из ње. Свакако кафу је потребно држати даље од извора течности, топлоте и сунчеве светлости. Кафу у оригиналном паковању можете да држите у замрзивачу до момента када одлучите да је користите, док је фрижидер опција коју бисте требали да заобиђете јер је кафа познати упијач мириса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas