· · Коментари: 0
ПРОБЛЕМАТИЧНА КОЖА

Да ли конзумирање млека и млечних производа доводи до појаве акни на лицу?

Неколико студија је открило везу између конзумације млечних производа и акни на лицу

1617372876_Depositphotos_198845244_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос

Акне могу проузроковати различити фактори од дијабетеса, преко стреса и хормонског дисбаланса, али ту је и одређен начин исхране. 

Прочитајте још: Да ли је ово НАЈНОВИЈИ ТРЕНД у лепоти - замотајте лице у СТРЕЧ ФОЛИЈУ?! (ВИДЕО)

Међу покретачким факторима, често се спомињу и млечни производи, за које се тврди да погоршавају стање са акнама. Присталице ове теорије тврде да избацивања млека из исхране може учинити да акне нестану. Да ли је то тачно? Да ли постоје научна становишта која поткрепљују ову теорију?

Шта каже наука?

Неколико студија је открило везу између конзумације млечних производа и акни на лицу. Научници верују да угљени хидрати у млечним производима могу утицати на ниво серума инсулина и фактор раста сличан инсулину, што доводи до појаве акни. Кравље млеко је како знамо намењено теладима и садржи у себи хормоне раста и анаболичке стероиде који могу код особа са осетљивом кожом довести до спојаве акни.

Прочитајте још: Да ли је ово НАЈНОВИЈИ ТРЕНД у лепоти - замотајте лице у СТРЕЧ ФОЛИЈУ?! (ВИДЕО)

Млеко може проузроковати проблеме код људи који имају осетљиву кожу

Млечни производи могу садржати хормоне попут – андрогена, естрогена, прогестерона, меланокортина и глукокортикоида, који могу да проузрокују хормонску неравнотежу. Она у великом броју случајева доводи до појаве акни. Иако научници наводе млеко садржи довољан број хормона у себи да постане узрочник акни, не постоје клинички докази да је исти случај и са јогуртом или сиром. С друге стране ови производи имају висок гликемијски индекс, а храна са оваквим индексом доводи до резистенције на инсулин.

Постоји ли алтернатива?
Ако сте навикли да на дневној бази појете млеко, алтернатива крављем млеку може да вам буде бадемово, сојино, кокосово, пиринчано или овсено млеко.

Да ли у потпуности треба избегавати млеко?

Уопштено гледано – ДА. Све врсте млека – са више или мање масти, обрана, у мањој или већој мери могу да доведу до појаве акни. Тачан механизам по ком се то дешава није дефинисан али су засигурно криви хормони у млеку.

Прочитајте још: Најмлађа и најслађа шминкерка: Има четири године и већ је прави професионалац у свом послу (ВИДЕО)

На фармама краве су често третиране додатним хормонима како би се повећала производња млека. То аутоматски доводи до повећања нивоа хормона у млеку. Када пијете редовно такво млеко ниво ваших хормона у телу се повећава и ако имате осетљиву кожу јавља се проблем у виду акни.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.