Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Да ли од стреса може да се добије ТЕМПЕРАТУРА?

Стрес може имати велики утицај на функционисање организма. Он може стати на пут квалитетном спавању, имати последице по дигестивно здравље, па чак и да утиче на прескакање менструалног циклуса.

1604056148_Depositphotos_16276193_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Због тога што стрес толико утиче на нас у сваком смислу, разумљиво је зашто многе од занима одговор на питање – да ли од стреса може да се добије температура, односно, да ли његови симптоми опонашају оне правих болести.

Наиме, истраживања повезаности стреса и температуре – посебно врсте грознице која се назива „психогена грозница“ – није довољно разрађено, али ми вам преносимо везу коју стручњаци покушавају да објасне.

Прочитајте још: Азијски зачин из наше КУХИЊЕ спречава ИНФАРКТ и проширује артерије

Може ли стрес изазвати повишену температуру?

Прво, да разјаснимо шта је уопште "повишена темперетура". Одрасла особа има грозницу када је његова температура тела изнад 37,2 ° Ц до 37,5 ° Ц, у зависности од доба дана. Иако се сматра да је нормална телесна температура око 37,2 ° Ц, регуларни опсег је негде између 36,1 ° Ц и 37,2 °.

Повишена температура обично указује на инфекцију или друге болести и не постоји значајно истраживање које доказује било какву везу између стреса и пораста телесне температуре, каже лекар Доналд Форд за Хеалтх.

Од стреса се заруменимо, али температура...

– Стрес може проузроковати неке физиолошке промене попут тога да се зарумените. Али, то не утиче на телесну темперетуру.

Прочитајте још: ДЕЦА га НЕ ВОЛЕ, али ЗЕЛЕНИ ЦВЕТ има више витамина Ц него ПОМОРАНЏА!

Фото: Депосит

Међутим, иако сам стрес можда неће моћи директно да изазове повишену температуру, може нанети озбиљну штету вашем телу – а то индиректно може резултирати грозницом.

Стрес слаби имунитет

Прецизније, када сте под стресом током дужег временског периода то може ослабити или променити имунолошки систем вашег тела, каже др Форд.

Алка Гупта, докторка из Њујорка, додаје да стрес може да ослаби наш имунитет, чинећи нас подложнијим на вирусне или друге инфекције што заузврат може да изазове температуру.

Прочитајте још: Да ли се осећате УМОРНО и ИСЦРПЉЕНО? То су неки од знакова да вам недостаје ОВАЈ ВИТАМИН

Шта је „психогена грозница“?

Када погледате на Гоогле-у "да ли од стреса може да се добије температура?" вероватно ћете пронаћи нешто што се назива – психогена грозница, за коју се претпоставља да је управо то: грозница као резултат стреса.

Психогена грозница је резултат стреса.

Већина информација о психогеној грозници долази из истраживања из 2015. године који је описује као "психосоматску болест повезану са стресом, посебно уочену код младих жена". Аутор поменутог рада др. Такаказу Ока ту објашњава да би "висока телесна температура тела" неких људи могле бити резултат „психолошког стреса". Вреди напоменути да „психогена“ значи да има психолошко порекло, за разлику од физичког.

– Неки пацијенти добију високу температуру када су изложени емоционалним догађајима, док други имају ниску температуру која траје месецима, па чак и годинама, било током или након ситуација која је довела до хроничног стреса – објашњава др Ока.

Прочитајте још: СПОЈТЕ ДВА КАЖИПРСТА и добро погледајте! Овај тест вам може СПАСИТИ ЖИВОТ (ФОТО)

Истраживање објашњава да "механизам психогене грознице још увек није у потпуности схваћен", али додаје да су студије спроведене на животињама показале да психолошки стрес може повисити или снизити телесну температуру.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas