· · Коментари: 0
истраживање

Да ли оптимисти живе дуже? Ево какав одговор даје наука

Наука нам поручује да позитивно размишљање на дневном нивоу и вера да ће нам околности ићи наруку повољно утичу на здравље.

1617357321_Depositphotos_11485269_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Притом, када већ размишљамо, боље је да нам сопствене мисли служе, него да нас саботирају. Резултати опсежне студије спроведене на Медицинском факултету у Бостону, показали су да је боље чашу посматрати као полупуну, него обрнуто, јер су веће шансе да ћемо живети дуже.

У истраживању су учествовале жене, чије понашање је праћено 20 година, односно мушкарци чији приступ животу је анализиран током периода од читавих 30 година. Након искључивања других фактора, као што су бављење спортом и исхрана, испоставило се да су оптимисти у предности у поређењу са песимистима. Прецизније, 25 процената најпозитивнијих дама у поменутој групи имало је 15 процената већу шансу за дужи живот. Са друге стране, показало се да је код мушкараца та могућност нешто нижа, и износи 10,9 процената.

Прочитајте још: Била је најлепша новинарка Трећег канала, сви су је имитирали, а данас води занимљиву емисију

Поред тога, ово истраживање је показало да најпозитивнији учесници ове студије (како жене, тако и мушкарци) имају далеко већу вероватноћу да дочекају натпросечно дуг живот. То би у бројкама значило да оптимиста има 1,5 пут већу шансу да доживи више од 85 година, у односу на песимисту, што, сложићете се, није мало.

А и уз осмех и оптимизам све је лепше, зар не?

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.