· · Коментари: 0
УБЛАЖАВАЊЕ БОЛОВА

Да ли примена топлих и хладних гелова може помоћи код бола у зглобовима и мишићима?

Многи лекари, код артритиса препоручују и топле и хладне третмане који помажу у смањењу упале, ублажавању болова и укочености који долазе са артритисом.

1615894084_Artritis-Slika.jpg
Фото: Промо

Можете ли нешто учинити у вези са отоком, болом и укоченошћу код артритиса? Можда сте чули да топле или хладне облоге могу помоћи у ублажавању болова и питате се да ли је вредно покушати. Па, искуство лекара каже да јесте.

Ублажавање бола и примена гелова за локалну употребу су важни за људе са артритисом. Гел који хлади је користан јер може помоћи да се смање оток и упала. Гел који греје помаже у ублажавању болова, укључујући локализовани бол од артритиса.

Многи лекари, код артритиса препоручују и топле и хладне третмане који помажу у смањењу упале, ублажавању болова и укочености који долазе са артритисом. Могуће су модификације третмана према индивидуалним потребама, али уколико сте упорни, можете пронаћи праву комбинацију гелова и облога како бисте што више ублажили бол и олакшали управљање артритисом.

Како третмани топлим и хладним помажу код болова код артритиса? Третмани топлотом доприносе ширењу крвних судова, подстичу циркулацију крви и смањују грчеве мишића. Поред тога, капсаицин као активни састојак треба да се налази у гелу који греје јер доприноси смањењу осећаја бола. На месту примене капсаицин потпомаже циркулацију, изазвана топлота “умирује” рецепторе за бол и на тај начин додатно ублажава симптоме.

Гел на бази капсаицина, каранфилчића, бора, рузмарина у Рхеума® црвеном гелу доприноси загревању болног места и побољшавању циркулације, помаже код реуматских тегоба, опушта мишиће и побољшава циркулацију.

Фото: Промо

Третмани хладним геловима доприносе ублажавању отока сужавањем крвних судова. Хладни третмани утрну болно место и помажу при смањењу упале и отока. Хладне облоге посебно могу помоћи код стања као што је артритис. Препоручују се гелови који у себи садрже гавез, ментол, камфор, каранфилчић, етарско уље бора, етарско уље рузмарина, етарско уље еукалиптуса, које садржи Рхеума® зелени гел јер могу помоћи код болова и отока у зглобовима, леђима и мишићима, код хематома и лоше циркулације, код гихта, артритиса, повреда, ишчашења, истегнућа лигамената и тетива.

Неки пацијенти преферирају гелове који хладе у односу на оне који загревају, док други кажу да имају најбоље олакшање када наизменично користе грејање и хлађење болног места.

Због тога се топли гелови углавном користе за загревање зглобова пре било које физичке активности, а хладни гелови након вежбања. Такође, топли гелови могу помоћи ујутро за опуштање остеоартритичног колена, док се хладни користе за смањење отока неколико сати касније. Комбинација топлог гела у јутарњим часовима и гела који хлади након неколико часова, а затим понављање овог процеса неколико пута дневно доприноси ублажавању тегоба и даје најбоље резултате.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.