· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Да ли разговарате сами са собом? Ево шта то значи

Да ли сте међу њима?

1610654529_prica.jpg
Фото: депоситпхотос

Људи често воле да "поразговарају" сами са собом. Иако ће многи рећи да имају психички проблем, психолози сматрају, да је таква врста разговора, веома корисна.

Прочитајте још: Побољшајте ментално здравље: ЊИХ унесите у своје домове

 

Када и ако разговарате сами са собом, тада показујете самопоуздање и свест о томе да можете да рачунате на себе.

Најпаметнији људи на планети су редовно причали сами са собом

Мозак је ефикаснији

Током једног експеримента, психолози су замолили 20 добровољаца да оду у супермаркет и навели им шта треба да купе. У првом делу експеримента учесници су били дужни да задатак обаве у тишини, док су у другом делу понављали наглас шта треба да купе. Група испитаника која је наглас понаваљала, запамтила је више прозивода.

Стручњаци истичу да је ова метода функционална само у случају предмета који су нам познати од раније. Уколико се понаваља нешто што не може да се визуализује, може доћи до забуне.

Организација мисли

Уколико разговарате наглас сами са собом, помажете у организовању збрканих мисли. Наглас изговорени проблеми и дискусија о њима, у великој мери могу смирити живце. На тај начин, сматрају психолози, лакше се разјашњавају проблематичне ситуације у животу.

Прочитајте још: Љубитељ сте кафе: Ево која је дозвољена дневна доза, а неће угрозити здравље срца

 

Лакше до циља

Листа циљева, као и њихово остварење могу представљати тежак изазов. Уколико их тихо понављате, учинићете процес ка остварењу лакшим, а проблеми који вам се укажу на путу, неће вас затећи. Психолози истичу да се понављањем на глас, боље концентришемо на циљ.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.