Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МИСЛИ НАУЧНИКА

Да ли се остварило? Ево како је НИКОЛА ТЕСЛА замишљао 21. век

Предвиђања једног од највећих изумитеља свих времена.

1607331387_637519a4aaec58ed60a18da7a3e2445c406e1c0a.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Иако је иза себе оставио огроман број изума, Тесла је често промишљао и о будућности. Током 1930-их њега су у хотелу "Говернор Цлинтон" у Њујорку често посећивали новинари с којима је разговарао о својим почецима, али и о ономе што нас тек чека у 21. веку.

Наука приоритет

Генијални Тесла замишљао је свет у којем ће приоритет за човечанство постати научна открића, а не ратови. Тада је говорио како најцивилизованије земље на свету највише што могу троше на ратовање, а најмање на образовање. Према његовом мишљењу, у овом столећу тај приоритет ће се променити, а говорио је како ће борба против незнања бити славнија него смрти на бојишту, а једнако тако ће и открића нових научних истина постати важнија од сукоба дипломата.

Прочитајте још: БОЖАНСКИ распоред: Планете су најавиле ДОЛАЗАК човека из ДРУГИХ СВЕТОВА - стигао је СРБИН

Говорио је и о новинама свог доба које су тада научна открића и нове филозофске концепте схватале као вести, док ће по њему политичке контроверзе и злочин добити мизеран простор, а с насловница ће вриштати славна открића.

Исхрана и здравље

Пред крај свог живота, Тесла је имао и помало необичне теорије о ономе каква би требала да буде оптимална људска исхрана. Сам је једва јео мед и млеко у последњим данима, верујући да је то најчистији облик хране. Због такве исхране је изгубио и на килажи, што је допринело заблудама да је спао на просјачки штап пред крај живота. Сам је избегавао месо, а предвиђао је да ће разни стимуланси попут кафе, чаја и дувана нестати - јер ће једноставно престати да буду атрактивни, док ће се алкохол и даље конзумирати. У његовој прогнози је било и како ће бити довољно жита и житних производа да се храни цео свет, чак и популација Кине и Индије које су бујале.

Прочитајте још: ШТА ЈЕ ЈЕО НИКОЛА ТЕСЛА? Ово је ЈЕЛОВНИК славног научника + РЕЦЕПТ

Роботи

Крајем 19. века почео је да ради на роботици кад је патентирао чамац на даљинско управљање, а у својим предвиђањима говорио је да ћемо бројне активности које обављају људи у будућности препустити роботима. Говорио је и о томе да ће роботи у 21. столећу заузети место које је робовска радна снага имала у античким цивилизацијама, што ће људима оставити простора да остварују више животне циљеве. 

Прочитајте још: ХРАБРА, СПРЕТНА, ДОМИШЉАТА: Најлепшим речима је Никола Тесла описивао мајку, од које је наследио изумитељски дар (ФОТО)

Заштита околине

Иако је говорио о америчкој Агенцији за заштиту околине (ЕПА), коју ћемо видети кроз стотинак година, то се остварило пуно раније. Тесла је говорио о хигијени и телесној култури које ће бити препознате као гране образовања и власти, али и о истоименом министарству које би 2035. америчком председнику требало да буде пуно важније од министарства за ратовање (одбрану). Говорио је тада како ће деци и унуцима загађење плажа бити незамисливо као што је њему тада био живот без канализације. Снабдевање водом пуно ће се боље надзирати, а према Тесли - само ће лудаци пити нестерилизовану воду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas