Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИМПОЗАНТНО

Да ли сте чули за ВЕЛИКИ ИНДИЈСКИ ЗИД? Представљамо вам ДРУГИ НАЈДУЖИ ЗИД на свету! (ВИДЕО)

Величанствено!

1606909256_Veliki-indijski-zid.jpg
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / ПиxелДо Медиа
Oglas

Зид тврђаве Кумбалгар дугачак је више од 38 километара, што га чини верним пратиоцем Кинеског зида на листи најдужих.

Зид који је некада штитио тврђаву у западном делу планинског венца Аравали, у индијској савезној држави Раџастан, један је од најинтересантнијих и најимпресивнијих архитектонских подухвата у Индији.

Предњи делови зида дебели су више од четири и по метра, а испресецан је са седам утврђених капија. Унутар зидина налази се више од 360 храмова - 300 древних ђаинистичких, док остатак чине хиндуистички храмови.

Прочитајте још: ОВО СЕЛО "НЕ ПОСТОЈИ", АЛИ У ЊЕМУ ЖИВЕ ЉУДИ: Добро дошли у највећу мистерију Италије! (ВИДЕО)

Са самог врха палате, видљиви су километри Аравалија, а са зида се пружа поглед на прелепу пустињу Тар. Најшири део зида дебео је 15 метара, а украшен је декоративним елементима који су данас значајна туристичка атракција. Ипак, они су некада успешно одвраћали стране путнике од тврђаве.

По легенди, махарана Кумблагар Рана Кумба је 1443. године без успеха покушавао да подигне зид за своје утврђење. Зато се обратио спиритуалном учитељу који га је посаветовао да људском жртвом призове срећу у градњи и победи препреке.

Прочитајте још: Људи ХРЛЕ у ово место у СРБИЈИ: Долазе да ИЗЛЕЧЕ очи, а црква Свете Петке им ИСПУЊАВА ЖЕЉУ (ФОТО/ВИДЕО)

Такође, он је предложио да се храм подигне на месту на којем ће жртви пасти глава, а зид на месту на које падне остатак тела преминулог. Као што је било чекивано, махарана дуго није могао да нађе добровољца за овај задатак, али се убрзо јавио један ходочасник (по неким изворима и војник) и махарана је наредио да му се одсече глава. Зато се на Хануман Полу, главној капији тврђаве, данас налазе светилиште и храм подигнути у славу храбре жртве.

Прочитајте још: "Кад наша земља буде велика држава..." Једно место у Србији се не може снимити из ваздуха, а ПРОРОЧАНСТВО се и данас препричава (Фото)

Зид је некада одвајао краљевства Мевар и Марвар, а толико је непробојан да је тврђава пала само једном: и то када је унутар ње нестало чисте воде. Упркос томе што је изграђен у XВ столећу, проширен је у XИX, а његова импозантност и богата историја нису успели да га учине познатијим - не може се похвалити ни делом славе Кинеског зида.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas