Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Да ли сте приметили иницијале на ТЕРАЗИЈСКОЈ ЧЕСМИ? Ево шта значе! (ВИДЕО)

Теразијска чесма један је од најпознатијих симбола Београда. Да ли знате да је реч о веома значајном историјском споменику који се првобитно уопште није налазио ту, а имао је и другу намену?

1629031544_Untitled.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/Belgrade City
Oglas

Теразијска чесма данас се налази на истоименом тргу, испред хотела Москва. Мање је познато да је њена првобитна намена била сасвим другачија, али и пут који је прешла до данашњег “коначишта” веома је дуг и узбудљив.

Није класична чесма

– Чесма је нека врста споменика. Подигао ју је кнез Милош Обреновић, у част свог повратка на престо. То се догодило 1858. а чесма је подигнута 1860. године – прича Неда Ковачевић, књижевница и жена која је пописала све престоничке споменике.

Прочитајте још: ЗНАЧЕЊЕ БОЈА: Ево шта ваша омиљена боја говори о вама!

Одатле и урезани иницијали “М. 0. 1860.” на чувеној Теразијској чесми.

Направљена је у облику каменог стуба, са вазом на врху и рад је вајара Франца Лорана. Чесма је висока 6,35 метара. Обликована је у стилу романтизма и један је од најзначајнијих и најмонументалнијих споменика из Милошевог периода у Београду.

Шетајућа чесма

Када је првобитно постављена, Теразијска оесма се уопште није налазила на платоу “испред Москве”.

– Пола века чесма је стајала насред Теразија, на месту где је данас коловозна трака, и мало више укосо, према хотелу Балкан – објашњава Неда Ковачевић и додаје да се чесма на овом месту налазила све до 1911. године када је због преуредења Теразија демонтирана и пренета у порту Топчидерске цркве.

Тако је Теразијска оесма кренула “на излет” који је потрајао 64 године.

Када су је следећи пут Београђани видели на Теразијама била је 1975. година, а и краља и монархију су одавно заменили Тито и нова, социјалистиока власт. Како су у међувремену Теразије добиле потпуно другачији изглед, на првобитном положају више није било места за овај споменик, па је он постављен испред платоа хотела Москва где се и данас налази.

(Извор: Историјски забавник)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas