Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Да ли треба бити искрен према пријатељу? Ово је добра ДОЗА искрености

Већина људи је осетљива на критику - на рачун свог понашања или грешке коју су направили.

1608381817_Depositphotos_29453087_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Треба ли увек бити искрен или то, ипак, подразмева одређену одмереност и умереност као и у многим другим стварима у животу?

- Искреност је некада добра и пожељна али не увек - каже психолог Милица Зарин.

У друштву је то високо вреднована особина, бар декларативно, јер ће вам много људи на питање да ли желе искрене пријатеље, одговорити потврдно. Међутим, тешко је чути истину која нам се не свиђа и која може да нас повреди.

Прочитајте још: Да ли знате где је у људском мозгу центар за голицљивост?

Дакле, искреност није за свачије уши, јер је не доживљава свако на исти начин. Међутим, искреност је врлина онда када је примерена, одмерена и адекватна.

Искрен, али са мером
Са блиским људима треба бити искрен, али је потребно добро проценити шта се говори, када се говори и на који начин
Искреност по сваку цену је бесмислена!

- Бити искрен стално и према свакоме је немогуће. То значи да ћете свакоме у сваком тренутку и у свакој ситуацији рећи оно што вам прође кроз главу. Таква понашања су упадљива и особе које то изговарају су окарактерисане као непријатне. Наиме, искреност зарад саме искрености нема смисла и штетна је - објањава Зарин.

Искрене особе су најчешће некултурне!

Неке особе поносно истичу да су искрене по сваку цену и да говоре увек оно што мисле. Притом, повређују блиске особе, које нису тражиле искреност од њих. Такво понашање често је процењено као некултурно, чак и агресивно.

Прочитајте још: Неки људи спавају са ПОСОЉЕНИМ ЛИМУНОМ поред главе, ево и зашто

Пажљиво са искреношћу! Фото: Депозит

Много је ситуација у којима није једноставно изговорити оно што мислите, јер можете да повредите одређене особе, да покварите однос или чак да дође до потпуног прекида комуникације са људима који су вам годинама били блиски и драги. А када истина може да зближи људе?

Пажња: искреност убија пријатељство!
Друштвене мреже
Замера људима који се на друштвеним мрежама лажно представљају и постављају само лепе тренутке "савршеног живота".  

- Најтеже је бити искрен са особама које су нам најближе јер смо тада свесни да то може да поквари добар однос. Искреност која није примерена може да ослаби везе између људи, а она примерена да доведе до њиховог зближавања - истиче Зарин.

Прочитајте још: Како да спречимо ШТУЦАЊЕ: Савети за сваку прилику

Колико смо данас генерално искрени? Психолог Милица Зарин наглашава да у ери савременог доба, модерних комуникација и друштвених мрежа искрености и има и нема.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas