· · Коментари: 0
ТРЕНИНГ

Да ли треба НОСИТИ МАСКУ током физичке активности? Стручњаци су ЈЕДНОГЛАСНИ

Једноставан одговор не постоји, јер зависи од врсте тренинга, места где вежбате, као и од тога да ли због здравственог стања спадате у ризичну групу.

1601023810_Depositphotos_394425434_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Др Раџив Фернандо, инфектолог који од 2014. године слови за једног од најбољих њујоршких лекара, објаснио је да је најбољи начин да избегнете било какву нелагодност док вежбате са маском, да се определите за тренинге на отвореном или виртуалне.

Ако вежбате у приватности свог дома или пронађете место напољу на којем ћете лако моћи да се држите прописане физичке дистанце, маска вам није потребна. Али, нека вам буде при руци када сте напољу у случају да вам се с неким укрсте путеви.

Прочитајте још: НИЈЕ теретана: Најефикасније се МРШАВИ овим активностима

Уколико живите у метрополи, где ћете се сигурно мимоилазити са многима током вежбања, неопходно је да носите маску. Колико дуго ћете је носити зависи од интензитета вежби које радите, да ли имате проблема са дисањем, као и низа других фактора.

Када ходате и дижете лаке тегове - носите је!

Рецимо, када радите вежбе ниског интензитета попут ходања и лаког дизања тегова, требало би да носите маску током тренинга. Док радите вежбе високог интензитета, као што су трчање и дизање тешког терета, саветује се да чешће правите паузе, јер ношење маске током ових врста тренинга може тешко да вам падне.

Правите паузе
- Ако се мучите, направите паузу и наставите тренинг када се будете боље осећали - каже др Фернандо. - Буду ли симптоми потрајали,  потпуно прекините тренинг.
Теже дисање и вртоглавица су знак да прекинете тренинг...

Веома је важно да обраћате пажњу чак и на најмање знакове да треба прекинути тренинг, без обзира на његов интензитет. Знаци за узбуну су симптоми попут вртоглавице, отежаног дисања или убрзаног рада срца.

Прочитајте још: ПРЕСКАКАЊЕ ВИЈАЧЕ: Тренинг за ЦЕЛО ТЕЛО (ВИДЕО)

Нарочито треба да буду на опрезу сви који имају респираторне или кардиоваскуларне болести. Њима се саветује да бирају спортске активности током којих ће бити на безбедној удаљености од других људи, па им самим тим неће  бити потребна маска.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.