· · Коментари: 0
МОЈ ЉУБИМАЦ

Да ли ваши љубимци ВИДЕ свет црно-бело или у бојама? Ево како то изгледа из псеће перспективе

Дуго се веровало да пси не препозанају боје и да свет виде црно-бело или у сенкама.

1617701201_pas.jpg
Бигл Кане Фото: Б. Рајчевић

Након бројних студија и експеримената научни свет је сагласан да пси могу да виде и боје. Међутим, спектар боја које пси препознају далеко је сиромашнији и мање живописнији од људског, али пси осталим чулима надокнађују тај недостатак

Пси могу препознати плаво-љубичасте нијансе, жуту боју и нијансе сиве боје, али не виде разлику између зелене, жуте, наранџасте и црвене боје. Такође врло тешко разликују зелену од сивих нијанси.

 

Код паса скала боја које виде обухвата нијансе од крем, беле, плаве, љубичасте и сиве.

Псеће очи постављене су мало више са стране главе, што значи да пси имају пуно шире видно поље од 200 до чак 270 степени. Због тога пас може да уочи више ствари које се догађају око и иза њега али, за разлику од људи, пси немају толико развијен осећај дубине.

Сва чула код пса раде заједно како би створила пуну слику света око њих. Иако псећи вид није тако добар као код људи, њихов изврстан њух надокнађује тај недостатак.

Ширина видног поља
Псећи вид има и неке друге карактеристике као што су ширина видног поља која код човека износи 160 степени на оба стране.

Примарно чуло код паса је њух који им онда помаже да са другим чулим створе потпуну слику света.

Пси имају добар осећај за покрете као и далековидост што значи да боље виде предмете у даљини, међутим када су им они ближе мутни и нејасни.

Пси немају око за детаље и не могу да распознају узорке на предметима пошто је оштрина вида код паса шест пута мања од оне код људи.

Ноћни вид код паса и њихова способност да одреде разлику између облика, препрека и простора много је бољи него код људи.

Очи пса имају више сензора који омогућавају очима да боље процесуирају доступно светло, односно повећавају га.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.