· · Коментари: 1
Вечна

Да ли знате да некада највећи хришћански храм НИЈЕ ДОБИО ИМЕ по "Светој Софији"

Када је уништена и друга црква на Босфору император Јустинијан је наредио да се направи и трећа најчудеснија од свих

1594826173_sveta-sofija-1.jpg
Фото:"Депозит"

Прва црква која је никла на самом Босфору у Константинопољу  била је завршена 15. фебруара 360 године. Звала се "Магна еклесиа" - "Велика црква". Порушена је у немирима 20. јуна 404. године.

Када је крунисан Теодосије Други 10. октобра 415. је дао и наредбу да се на том месту подигне друга црква. Подигнута је велика басилика са дрвеним кровом делом тада најпознатијег мајстора Руфинуса.
Али, десили су се највећи немири и побуна у Константинопољу ("Ника побуна") и 13. и 14. јануара 532. године пожар је захватио "Стару цркву".

Фото:"Депозит"

Император Јустинијан Први, само неколико недеља касније, 23. фебруара 532. године издаје наредбу да се подигне и трећа црква, али од мермера, црвене цигле и других материјала који ће "вечно трајати". За изградњу су били задужени геометар и инжењер Исидор из Милета и математичар Артемијус Тралски.

Прочитајте још:Бјежи грдна клетво с рода, завет Срби испунише!“ Догађај из 1913. сведочи да смо се ОСЛОБОДИЛИ ЛАЗАРЕВЕ КЛЕТВЕ?!

Било је потребно 10.000 радника, небројено богатство, велико мајсторство да се за само пет година и десет месеци, 27. децембра 537. године црква заврши и свечано "отвори" од стране Јустинијана Првог и Патријарха Менаса! Унутрашње уређење је завршено у периоду 565 -578. за време Јустинијана Другог!

Право име цркве је "Храм свете мудрости Господње" али је уобичајен, устаљен назив "Света Софија" (по грчкој речи "софиас-мудрост") па већина људи мисли да је то име добила по светици "Софији мученици".
Црква је архитектонско чудо! Унутрашње димензије су 82x75 метара, а четири огромна стуба носе куполу пречника 32 метра на висини од 65 метара!

Фото:"Депозит"

Опточена златом, небројеним благом, изузетним фрескама, иконостасима, православна црква, храм, у којој је столовао Васељенски патријарх и у коме су крунисани цареви Византије, била је на мети и западних властодржаца па су је они, када су похарали и Константинопољ у Четвртом крсташком походу, од 1204. до 1261, претворили у католичку катедралу. Наравно, попут других богатстава Константинопоља и благо, скулптуре, крсташи су носили у своје матичне државе. Много тога је завршило у Венецији чији дужд Енрико Дандоло, који је командовао освајањем Константинопоља, је касније изненада ослепео, али је испоштована његова жеља да буде сахрањен у "Светој Софији".

Прочитајте још:Најмистериознији замак направљен је истим алатом као и ПИРАМИДЕ, а чувени РОКЕР је написао песму девојци због које је САГРАЂЕН (ВИДЕО)

Протеривањем крсташа 1261. "Света Софија" је поново постала највећа православна црква. Када је турски султан Мехмед Други Освајач у уторак, 23. маја 1453. године заузео Константинопољ завршени су и дани "Свете Софије" као православног храма.

Фото:"Депозит"

"Света Софија" је претворена у џамију, порушене су неке одаје, све одлике цркве, дограђена су четири минарета... Злато са фрески је састругано, нешто је прекречено, премалтерисано, уништен је иконостас...

Када су Британци и Французи вратили Цариград под управу Турака, творац секуларне Турске Кемал Ататурк је 1935. "Свету Софију" претворио у музеј "Аја Софију" коју је годишње посећивало око 3,3 милиона туриста.
Недавном одлуком, која је не претерано, узнемирила свет, Реџеп Таип Ердоган је поново "Свету Софију" претворио у џамију.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.