Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КАРТЕ

Значајне историјске личности: Да ли знате ко су КРАЉЕВИ и КРАЉИЦЕ у картама?

Следећи пут када будете играли карте сетите се ко су личности које држите у рукама.

1593070290_karte.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Четворица краља и четири значајне личности из историје. Први је краљ пик. То је Давид.

Прочитајте још: Ово могу само ИНТЕЛИГЕНТНИ: Можете ли да решите ТЕСТ са Харварда из 1869. године? (ФОТО/ВИДЕО)

Легендарни краљ Давид владао је у 10 веку Израелом и Јудејом, као наследник првог краља Саула, анаследио га је син - мудри Соломон. Давид је међу народом познатији као човек који је победио Голијата, ударцем из праћке.

Карло Велики Фото: Пиксабеј

Други је краљ треф - Александар Велики, чувени освајач који је проширио Грчку до Индије. Живео је у 4. веку пре наше ере и умро млад, али су његови генерали наставили да владају.

Владао је 46 година, а 44 је ратовао и завршио у шпилу

Црвени краљеви су: каро - Јулије Цезар и срце - Карло Велики. Јулије Цезар је окончао Римску Републику и обновио царство, а његова последња реченица се и данас користи: "Зар и ти сине Брите?" Карло Велики је владао на прелазу 8. и 9. века, невероватних 46 година, а од тога је 44 године ратовао!

Жандар каро је грчки херој Хектор, јунак из Хомеровог епа "Илијада". Син тројанског краља Пријама је најзначајнији јунак у епу, а убио га је Ахил.

Ко је џокер?
Џокер је у неким играма најјачи и може да замени било коју карту. Он нема боју ни вредност, а представља дворску луду.
Жандар херце је саборац Јованке Орлеанке.

Жандар треф је Јуда Макавејски, највећи ратник у јеврејској историји. Био је свештеник и херој Макавејске побуне против владавине Селеукида.

Жандар пик је Холгар Дански, личност из данске епске поезије, он је јунак који персонификује дански народ, слично нашем Марку Краљевићу.

Жандар херц је Ла Ир, то је надимак Етијена де Вињолеса, саборца Јованке Орлеанке.

Прочитајте још: Да ли знате које историјске личности представља КРАЉИЦА у ШАХУ? Прва уопште није била ЖЕНСКО

Ко су даме?

  • Дама треф је Аргина, митолошка принцеза из Арга.
  • Дама пик је Атина, грчка богиња мудрости. Рођена је из Зевсовог мозга, као одрасла особа.
  • Дама каро је Рахела, пророчица и друга жена пророка Јакова, мајка Јосифа и Венијамина.
  • Дама херц је удовица Јудит, библијска личност, која је завела асирског војсковођу и одсекла му главу спасивши свој народ. Она је Донателова, Ботичелијева, Каравађова, Гојина и инспирација Густава Климта који је сликајући њу започео златну еру у сликарству.
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas