· · Коментари: 0
Јубилеј

Да ли знате које је возило "Автоваз" направио у 4,8 милиона примерака?

Руска аутомобилска компанија ове године обележава 50 година од оснивања

lada-granta.jpeg
Фото:"Група Рено"

Ове године руска аутомобилска компанија "Автоваз" обележава пола века од оснивања. Наиме, 19. априла 1970. године "Волга фабрика аутомобила" је произвела шест примерака модела са ознаком "ВАЗ-2101 жигули", два плаве и четири боје трешње .

Фото:"Група Рено"

Од тог доба до сада, фабрика у "Тољатију" је конструисала више од 50 модела аутомобила. Продаја "ладе жигули" кренула је у августу 1970. да би укупно било произведено 4,8 милиона примерака овог,  једног од најпопуларнијих возила у Русији свих времена. То је и рекордан број једног модела који је прављен у овој великој земљи.

Прочитајте још: Закон дозвољава да целе године возите са зимским гумама, али ево зашто то НИЈЕ ДОБРО

Производња модела са ознаком "ВАЗ 2101" трајала је до 1988.  Нови модели су такође достигли милионске бројке. Произведено је 4,3 милиона "лада 2106", 2,8 милиона "лада 2107", као и 2,5 милиона примерака "лада 4x4" популарне "ладе нива".

Фото:"Група Рено"


Први модел "ладе" био је базиран на "фијату 124 седан" који је проглашен за Аутомобил године Европе још 1967.  Пре него што је усвојена производња новог модела, "базни" италијански "фијат 124" је прошао "сито и решето" на друмовима и специјалним полигонима.  Руси су урадили око 800 побољшања пре него што је почела лиценцна производња.

Прочитајте још: Махнете руком возило се откључа: "Рено морфоз" возило из будућности

Овај аутомобил је одредио судбину компаније, учниио је препопзнатљивом,  и продаван је у многим земљама Европе и света, а и у Србији је био један од најомиљенијих возила свога доба.

Сада се ова руска компанија налази на другачијем колосеку,  јер је део моћне "Групе Рено". Тренутно производи пет модела " ладу весту", "ладу гранту", "ларгус", "ладу 4x4" и "ладу X реј".

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.