· · Коментари: 4
ПРАВОПИС

Да ли знате како је ПРАВИЛНО написати - Сретан 8.март или Срећан Осми март?

Ближи нам се Осми март или 8. март, а ви сте у дилеми како је правилно честитати овај диван празник посвећен свим женама.

1614934655_tulips-4026273_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Имена празника пишу се великим словом. Код вишечланих само прва реч, а остале почињу малим словом, осим уколико је реч о властитим именима.

Треба избегавати писање бројем – 8. март. Дакле, Срећан Осми март.

Прочитајте још: Најлепше честитке за 8. март

А сада сте и у дилеми да ли је правилно Срећан Осми март или сретан Осми март.

Норма стандардног српског језика прихвата оба облика, али даје предност облику срећан.

Фото: Пиксабеј

Порекло од глагола сретати (се)
Оба облика су настала од гагола сретати (се). Прво је од основе овог глагола и одговарајућег суфикса сачињена именица срећа. Она је карактеристична за јужнословенске језике. Остали словенски језици задржали су стару, прасловенску реч (уп. руско счастье).

Правопис српкога језика даје објашњење: „Разједначавањем групе ћн у срећни, срећно, срећник, срећница добијени су облици сретни, сретно и сл., а промена је пренесена и у сретан. Мада норма признаје дублетизам срећан и сретан – предност треба давати облицима са ћ.”

Прочитајте још: Да ли сте знали? Штиклирати или штриклирати, деликвнет или делинквент? Многи у овоме греше

Облик срећан уобичајен је на истоку нашег говорног подручја.

Од именице срећа саграђен је придев срећан, који је гласовним променама преобликован у сретан. Овај облик се само у мушком роду подударио са трпним придевом сретан (онај кога срећу).

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.