Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

Да ли знате зашто КРАЉ у знаку ХЕРЦА једини НЕМА БРКОВЕ?

Сигурно не постоји ниједна особа на свету која бар једном није играла неку карташку игру

1593090712_Depositphotos_1446083_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

И да нисмо љубитељи карташких игара, сигурно не постоји ниједна особа на свету која бар једном није играла чувени таблић. Шпил од 52 карте добро је познат широм планете, а ликови краљева, дама и жандара данас су скоро па универзални, а свакако препознатљиви свуда. 

Прочитајте још: ВАНЗЕМАЉЦИМА смо пре 43 године послали ПЛОЧУ, нећете веровати шта је на њој СНИМЉЕНО!

Историја
Састав и изглед шпилова разликовао се од државе до државе, а слично је било и са бројем карата. Италијански шплиови, на пример, имали су 56 карата. Уобичајени шпил од 52 карте који је данас најраспрострањенији води порекло од француских карата из 15. века.

У вези са добро познатим "штиховима", историчари и данас нагађају да су ове карте са четири знака - треф, пик, каро и херц, односно детелина, лист, ромб и срце представљале четири средњовековна слоја друштва. Трефови тако симболизују сељаке јер је детелина храна за свиње, пикови аристокрафију (као шиљци на копљима, симбол витезова), карои богаташе, а херцови црквене старешине. Више о историјским личностима на картама читајте у ПОСЕБНОЈ ВЕСТИ.

Прочитајте још: Био је бео као снег, а АНЂЕО га је ПРИЧЕШЋИВАО: Славимо Светог Онфурија Великог

Ипак, личности краљева које су се налазиле на картама, нарочито су се мењале, а један краљ је другачији од других јер једини нема бркове!

Одакле потичу карте?
О томе како су карте стигле до Европљана и данас постоји више теорија. Највероватнија је да су допутовале из Кине, Индије и Персије и то сасвим сигурно у другој половини XИВ века јер од тада потичу прве црквене забране које обећавају пакао свакоме ко се буде коцкао и поклекао пред овом "ђавољом работом".

Прочитајте још: Ова девојка ЈЕДИНА у свету РУЧНО слика ФИЛМСКЕ плакате за биоскоп (ФОТО)

Краљ херц

Првенствено је представљао Карла Великог - франачког краља који је крунисан 800. године, први цар Франачког царства и први цар у западној Европи након пропасти Западног римског царства.

Краљ херц се некад зове и краљ самоубица.

Затим Шарла ВИИ Победника - француског краља из династије Валоа који је владао средином 15. века. Успео је да ослободи Француску од Енглеза током Стогодишњег рата и реформише војску и државу.

Лош калуп за штампу = краљ херц без бркова.

Потом Шарла ВИ Лудог - Интересантно је и то да у већини шпилова краљ срце једини нема бркове. Разлог за то треба тражити управо у начину производње ових карата. Неки мање вешт произвођач, каже прича, лоше је израдио дрвени калуп и тако изменио првобитни дизајн карте. Краљ срце је тако изгубио бркове, а и првобитна секира му је замењена за мач. Неки су у овоме видели намеру да се овај краљ представи као Шарл ВИ Луди (није имао бркове) и који је био ментално оболео и за кога се причало да се убио пробуразивши се мачем. Зато се ова карта некада зове и "краљ самоубица".

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas