Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

Да, могуће је: Неколико савета за БЕЗБОЛАН порођај!

Важно је само добро се припремити.

1607594172_Depositphotos_155105196_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Данас је код већине жена, било да су се већ порађале или по први пут треба да доживе то јединствено искуство, прва асоцијација на порођај - бол.

1. Вера

За почетак морамо да верујемо у безболност порођаја, како би наш мозак био ослобођен страха. Позитиван став је најбољи и најбезбеднији облик анестезије.

Прочитајте још: Зашто је важно да дете оде на спавање до 21 час? Родитељи ово треба да знају

2. Активан став труднице

Трудница током порођаја мора да буде максимално концентрисана и ангажована у сваком сегменту порођајног чина. Заправо, та активација треба да ступи на снагу на самом почетку трудноће. Пожељно је да још тада свака будућа мајка почне са психофизичким припремама за порођај. Када, пак, порођај наступи, тада њена активација мора да буде на највишем могућем нивоу. 

Уколико буде довољно концентрисана, породиља ће моћи да контролише ситуацију, да правилно дише, и да се релаксира.

Жене не смеју да мисле да безболан порођај може да се оствари сам од себе, без њиховог ангажмана. Што је породиља више укључена и концентрисана на сам порођај, то су много мање шансе да болни надражаји доспеју у свест. 

Прочитајте још: САВЕТИ ЗА РОДИТЕЉЕ: Ево како да беби ПРАВИЛНО одрежете нокте (ВИДЕО)

Активан став труднице подразумева и физичку активност, у виду свакодневних шетњи умереног интензитета, као и вежби пилатеса и јоге - што, такође, значајно утиче на квалитет трудноће, на здравље мајке и бебе, а доказано је и да се на тај начин порођај одвија знатно лакше.

3. Дисање

Фото: Депозит

Примарни циљ дисања јесте размена гасова у организму. У трудноћи расту потребе за кисеоником, па је у том стању дисање од посебног значаја. Уколико се материца током порођаја не снабде довољном количином кисеоника, долази до стварања млечне киселине и појаве грчева, који нису природна контракција материце.

Када се, пак, бол појави, породиља почиње све више да се грчи и неправилније да дише, што још више потенцира недостатак кисеоника у материци. Тада болови постају још интензивнији.

Прочитајте још: Однос МАЈКЕ И ЋЕРКЕ је посебан: Како да га побољшате?

4. Релаксација

Релаксација подразумева постизање потпуне опуштености свих мишића у телу, како би се смањила нерационална потрошња кисеоника. Заправо, циљ релаксације јесте да током порођаја максимално снабде кисеоником мишиће који учествују у порођају, на рачун мишића чији рад у том чину није неопходан. Жене које не овладају техником дисања, за време контракција стежу песнице, грче вилицу, преврћу се по кревету.

Прочитајте још: Разлози због којих се бебе пробуде чим их испустите из наручја?

5. Исхрана

Један је од најважнијих предуслова - како за здраву и лаку трудноћу, тако и за лак порођај и здраву бебу. Погрешно је мишљење да жена током трудноће треба да једе за двоје. Истина је да оброци треба да буду нешто обилнији него иначе, али је много важнији квалитет тих оброка. 

Статистике показују да се жене са мањом телесном тежином много лакше и брже порађају.

Правилна исхрана је од пресудног значаја за развој бебе и одржавање нормалне тежине труднице, али и за превенцију тегоба везаних за пробаву - као што су опстипација (затвор), хемороиди, горушица и мучнина. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas