Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ЦВЕЋЕ

Да, ОРХИДЕЈА може цветати током целе године! Пратите следећа УПУТСТВА

Познато вам је да орхидеја цвета од 2 до 6 месеци, али ако урадите ових 9 ствари, ово цвеће ће цветати током целе године.

1596712041_orchids-3392819_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Да бисте у свом стану имали орхидеју која стално цвета, морате  да испоштујте ове кораке:

1. Откријте старост орхидеје пре куповине

Орхидеје цветају у доби између 1,5 до 3 године. Одрасла биљка, која је спремна за цветање треба да има од 5 до 8 изданака. Ако је биљка млада, а цветала је то није добро. Премлада биљка нема довољно снаге да се опорави од цветања па се може десити да се осуши или иструли.

Прочитајте још: Дизајнери кажу: ДНЕВНА СОБА мора бити без ових ствари

2. Не померајте је са места

Фото: Пиxабаy

Премештање орхидеје са места на место за њу је прави стрес. Овај цвет не воли чак ни мање покрете. Орхидеја реагује на положај у оносу на светлост. Ако сте је и померали ради заливања, морате је одмах вратити на индентично место. Померање неповољно утиче на цветање.

Трудите се да је не премештате!

3. Обратите пажњу на корење

И корењу орхидеје је потребна светолост. Уместо керамичких саксија, веома је важно да користите пластичне пропусне саксије које ће корену омогућити да учествује у процесу фотосинтезе.

4. Водите рачуна о светлости

Сунцева светлост је веома важан фактор који утиче на цветање орхидеје. Орхидеји треба дневна светлост од 10 до 12 сати дневно, иначе неће цветати. Ако у јесен или зиму цвеће нема природну светлост, морате је осветљавати лампама.

Прочитајте још: Желите СВЕЖ ВАЗДУХ у вашем дому? Ове ТРИ БИЉКЕ ће вам то пружити

5. Одговарајућа температура

Да би орхидеја цветала ноћна температура треба да буде нижа од 4 до 6 степени у односу на дневну. Током лета се саветује да се орхидеја држи на отвореном, док се током зиме просторија где орхидеја борави, мора проветравати.

Али водите рачуна - орхидеја не воли промају!

Веома је важна светлост!

6. Заливајте орхидеју правилно

Фото: Пиxабаy

Пре и током цветања, орхидеју треба интерзивно заливати. У периоду мировања, орхидеју заливајте сваких 12 дана. Ако су јој листови бледи, оставите је мало да мирује. Када је заливате, потопите је у воду и оставите је сат-два. Затим добро оцедите сваки вишак воде и орхидеју вратите на њено место.

7. Влажност ваздуха

Други важан услов за цветање орхидеје је влажност ваздуха. Да бисте повећали влажност, ставите тањир воде поред орхидеје. Током зиме, када је грејање укључено, биљку прскајте са водом. Орхидеја воли влажност ваздуха до 60%.

8. Изаберите правилно ђубриво

Орхидеја воли калцијум и фосфор, јер то подстиче цветање. Никако не заливајте орхидеју са ђубривом на бази азота, то ће је само уништити.

Прочитајте још: Они су ВЕЧИТИ ПОСЕТИОЦИ сваке терасе: Ево како да отерате НЕПОЖЕЉНЕ ГОСТЕ са балкона?

Ако видите да не цвета примените другачију тактику и урадите нешто супротно, померите је или смањите заливање!

9. Орхидеја се мора уплашити

Да би ваша орхидеја процветала, потребно јој је мало стреса! Да, добро сте чули! То морате да учините ако орхидеја има све услове, а никако да процвета. То се дешава јер је орхидеји превише добро. Због тога морате мало да јој "запретите", да је шокирате: смањите заливање или преместите биљку на неко хладније место!

Напомена: Када орхидеја престане да цвета, морате је неговати исто као и у фази цветања. 

Пресађује се након 2 до 3 године, и када јој корење почне "излазити" из саксије.

Исто тако, орхидеја не воли "комотну" саксију, па водите рачуна кад је пресађујете да то буде мања саксија која ће корење држати близу једно другом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas