· · Коментари: 0
1. октобар дан кафе

Данас је МЕЂУНАРОДНИ ДАН КАФЕ: Њено откриће везује се за ЗАНИМЉИВУ ПРИЧУ

Данас је 1. октобар, дан напитка без кога не можемо.

1601550305_Depositphotos_11160358_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Међународни дан кафе прославља се данас.

Зрна кафе налазе се по целом свету већ више од 6 векова. Без њих је дан многима незамислив.

Прочитајте још: ДОСАДА је ОПАСНА за ОВУ врсту људи!

Историја кафе

Према историјским записима кафа потиче из Етиопије  А за њено открицће се везује занимљива прича. У 7. веку у Африци једно стадо коза почело је да се понаша необично. Њихов власник клади открио је да једну нешто што личи на црвени пасуљ и закључио да је то узрок њиховог понашања. Своје запажање Калди је поделио са монахом локалног манастира који је тражио нешто што би га држало будним како би могао да се моли. Како су ове биљке биле горке и опоре за жвакање, завршиле су у ватри као неупотребљиве, али се из ватре проширио пријатан мирис печене кафе. Од печених зрна су добили тамни напитак, прву шољу кафе.

Одатле кафа креће на север, ка Јемену, где стиже зрно са називом Мока.

Прочитајте још: Овај ПАС већ две недеље ЧЕКА ВЛАСНИКА на ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ у РУСИЈИ: Траже га на друштвеним мрежама

Велику улогу одиграли су Холанђани који су кафу пренели из своје колоније Етиопију у Холандију 1616. године и почињу да је узгајају у великим стакленим баштама које су грејали. Другу значајну улогу одиграли су Французи који су кафу пренели у Америку, Северну и Јужну, који су данас највећи узгајивачи кафе на свету.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.