Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВЕРОВАЊА

ДАНАС ЈЕ ПАВЛОВДАН: Победите непријатеља, тако што ћете урадити ОВО! Један обичај ПРИЗИВА ЗДРАВЉЕ И СЛАДАК ЖИВОТ

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен апостолу Павлу - Павловдан.

1626169792_petzrovdan.JPG
Oglas

Иако сваки од 12 апостола има свој дан када се слави, црква је одредила Павловдан као саборни празник свих апостола и уз њих Павла. На Павловдан се прослављају апостоли Петар, Андреј, Јаков Заведејев, Јован, Филип, Вартоломеј, Тома, Матеј, Јаков Алфејев, Тадеј, Симон Зилот, Матија и Павле.

Сви апостоли, осим Јована, страдали су мученички. Петар је распет на крст наопако, Андреј је распет на крст, Јаков Заведејев је посечен, Филип је распет на крст, Вартоломеј је распет на крст, па одеран и посечен, Тома је избоден са пет копаља, Матеј је спаљен, Јакоф Алфејев је распет на крст, као и Тадеј, Симон Зилот, док је Матеј каменован, па мртав посечен, а Павле је посечен.

У црквеној беседи о Павловдану наводи се да је тешко спорити се с безбожним, као и разговарати с безумним и убеђивати озлобљеног. Ако безбоштво и безумље и злоба долазе од незнања, то незнање је као беснило, које се најбрже да обуздати доброчинством.

- Ако ли ти с безбожним спориш његовим бесним начином, тиме појачаваш бес безбоштва. Ако ли с безумним разговараш ругањем, мрак безумља се увећава. Ако ли злобног мислиш да убедиш гневом, тиме још више разгореваш огањ злобе - истиче се у беседи.

Кротко и благо дело је као вода у пожар. Сети се увек светих апостола и њиховог успешног начина опхођења с људима. Ако те безбожник изазива, то те не изазива човек, него ђаво. Човек је по природи побожан. Ако те безумни ружи, то те не ружи човек но ђаво. Човек је по природи уман.

Веровања и обичаји

Док је за Петровдан везано много народних обичаја, други дан тог празника, Павловдан битно је истаћи само неколико.

Обичај је и да се за Петровдан и Павловдан меси "петровача", односно колач од јабука.

Иако није црвено слово, у неким крајевима се овај празник поштује као и Петровдан и не ради се ништа у пољу. Такође, жене се уздржавају од кућних послова као што су прање веша, чишћење итд.

У нашем народу се за Павловдан везују многи обичаји слични Петровданским — забрањени су тежак физички рад и прање веша, верује се да дан треба провести у молитви, а ту је и један веома леп обичај да се поклањају јабуке. Верници на Петровдан, који се обележава дан ранијем, и Павлодан праве и "петровачу", колач од јабука, који призива здравље, срећу и сладак живот.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas