Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас је ПРВА КРСНА СЛАВА у години! Свети Игњатије Богоносац носи посебне ОБИЧАЈЕ ЗА ДЕЦУ

Верници Српске Православне цркве данас славе свеца, који је увек носио Бога у срцу и мислима.

1609529579_sveti-ignjatije-bogonosac-pretpraznistvo-rozdestsva.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Православни верници широм света данас славе првог свеца у години, који се у великом броју породица слави као крсна слава, светог Игњатија Богоносца. Према предању, Свети Игњатије назван је Богоносцем, јер га је као малог Исус узео на руке и уздигао га, па је тако Свети Игњатије увек носио Бога у срцу и мислима.

У неким крајевима Србије на данашњи дан се меси колач и дели деци, али их прво повуку за уво да што више порасту у следећој години

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Каже се да је надимак Богоносац добио тако што је пренео Бога преко залеђене реке. Са друге стране, међу православним верницима прича се и да је Свети Игњатије био грешник који је био осуђен да преноси људе на леђима преко реке, све док једнога дана није убио човека који га је пожуривао зато што је хтео што пре да пређе на другу страну како би покудио девојку. Због тог убиства Светом Игњатију су сви греси били опроштени, јер је народ сматрао да је куђење девојке велики грех.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Наводно, када је Свети Игњтије био бачен међу лавове у римском Колосеуму, лавови једино његово срце нису такли.

Овај дан у народу је још познат и као Кокошињи дан или Кокошији Божић, па је тако обичај да се на овај дан обавља низ радињи и обичаја како би се кућа и перната живина заштитиле. Живина се храни на посебан начин, специјално спремљано жито баца се у круг начињен од положеног конопца.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Понегде се меси колач и дели деци, али их прво повуку за уво да што више порасту у следећој години. Не раде се тешки послови, нарочито женски, као што је предење, ткање, шивење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas