Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАРОДНО ВЕРОВАЊЕ

Данас је СВЕТИ ДАН када су НЕВЕРНИЦИ престали да сумњају: Не радите никако ове послове, а ноћас на небу потражите ОВАЈ ЗНАК

Данашњи дан посвећен је појави Часног Крста у Јерусалиму.

1621491364_jerusalim.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/СВЕТ БЕЗ ВИЗЕ
Oglas

На данашњи дан на небу изнад Јерусалима, у дане који су познати под називом Свете Педесетнице, у девет сати ујутру 357 године указао се Часни крст господњи, дан када су неверници престали да сумњају!

Сви они који су сумњали у Сина Божјег у великом страху и дивљењу су посматрали то небеско знамење, које је сијало неописивом светлошћу, јачом од сунчеве.

Часни Крст се простирао над Голготом па све до изнад Горе Маслинске, удаљене петнаест стадија од Голготе. Ширина Часнога Крста одговарала је његовој дужини. А лепота Крста беше као лепота најлепше дуге, те привуче на себе погледе свију. И сви напустише своје послове, било ручне или домаће и, изашавши из кућа, са пажњом и страхом посматраху то пречудно знамење.

Повод за појаву крста је случај наслеђивања царског преста Константина Великог од стране његовог сина Констанција, који је био доказани јеретик.

 За разлику од њега, сви грађани Јерусалема похитали су у цркву, како би једногласно прослављали име Исуса Христа.

Тада се неверници и јеретици, непријатељи и хулитељи Христовог Божанства, испунише стида, видећи у појави Крста тако велику божанску славу и силу Господа Христа. И на тај начин сама стварност посведочи тада, да је хришћанска вера - права, истинита и благочестива, и не од виспрених речи спољашње мудрости људске састављена, већ откривењем и силом Духа Светога потврђивана, и небеским знамењима и чудесима посведочавана.

Ово приказање било је разлог да многи прихвате православље, да се покају и приме свето крштење.

Веровања

Према народним обичајима, у касним вечерњим сатима ваља гледати у небо и ако видите четири звезде, постављене тако да образују крст, испуниће вам се жеља. Такође, данас треба да се уздржавате од било каквих женских послова, попт шивења, хеклања, веза...

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas