· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Сутра је Свети Харалампије, "господар свих болести": Да би били ЗДРАВИ урадите ову ствар

Српска православна црква сутра обележава дан посвећен Светом свештеномученику Харалампију, једном од највећих хришћанских мученика.

1613978956_hara.PNG
Фото: Instagram/ screenshot danijela._.stankic

Харалампије је грчко име које значи "радосна светлост". Овај светац је у народу познат као "господар свих болести".

Прочитајте још: ТЕСТИРАЈТЕ СВОЈУ ЛИЧНОСТ:Погодите где је карта и сазнајте каква сте особа (ВИДЕО)

Харалампије је био еписком у Тесалинији у 2. веку, ондањој Магнезији, Верује се да је 113. године страдао због Христа. За живота је урадио много чудесних ствари и многе је преобратио у хришћанство. Због њега је и царева ћерка Галина прешла у хришћанство.

Сам се предао!
Када је цар Септимије Север почео прогон хришћанства Харалампије се није крио, већ предао. Живог су га одрали, а пре смрти, светац је римским војницима рекао: "Хвала вам браћо зато што остругавши моје старо тело ви обновисте мој дух за нови, већни живот!"

Када је изведен на губилиште Харалампије је подигао руке ка небу и помолио се Богу да пружи телесно здравље и духовно спасење свим људима, као и да им умножи плодове земаљске.

Био је веома цењен и називали су га "господар свих болести"!

После молитве, стари светац је предао душу Богу и пре него што је џелат спустио мач на његов врат. Харалампије је страдао 202. године, а Галина је обавила сахрану.

Харалампије је био веома цењен у народу, јер се веровало да има исцелитељске моћи, због чега је добио надимак "господар свих болести": Због тога је највећи број данашњих обичаја везан за здравље и исцељење.

Прочитајте још: ФОТОГРАФСКО памћење је дар који поседује мали број људи! Ево који познати су га имали

Данас мајке воде децу у цркву како би се заједно помолили за здравље. Обичај је и да сви који имају неку болест данас неизоставно оду код лекара. Још једно веровање је да ће дете коме на овај празник испадне зуб или никне нов бити срећно целог живота, јер ће над њим бдети управо Свети Харалампије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.