Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
УСКРС

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА СУБОТА: Ево шта се ради на страсну суботу и зашто се јаја боје у ЦРВЕНО

Православни верници данас обележавају Велику или Страсну суботу, хришћански празник посвећен успомени на погреб Исуса Христа о његов силазак у Хад.

1619683976_Depositphotos_255630340_xl-2015.jpg
Oglas

Велика субота је део страсне седмице и увод у Васкршње празнике.

Православна црква верује да је Исус био тога дан у гробу Телом, а да је духом био у Хаду, а у исто време на престолу био са Оцем и Духом, самим тим што је Он свеприсутни Бог, неодвојив од друга два лица Свете Тројице.

На тај дан, Исус Христос је показао да је дошао крај старом веку који је био обележен светковањем суботњег дана и отпочео нови век у коме се светкује дан Његовог Васкрсења.

Прочитајте још:

ЦРВЕНА боја без трунке ХЕМИЈЕ: 4 кашике млевене паприке и сок од вишње учиниће ЧУДО!

Како да уз помоћ КУПУСА и СОДЕ добијете краљевску боју јаја: Без трунке хемије, резултати су ФАНТАСТИЧНИ (ВИДЕО)

На тај последњи дан Недеље страдања и смрти верници целивају плаштаницу на Христовом гробу која се на Велики петак свечано износи пред православне олтаре и крајем дана у суботу, пред славље Васкрсења, уз посебан ритуал опхода око цркве уноси у олтар.

Предање каже да су сва јаја поцрвенела у тренутку када је Исус васкрснуо из гроба, и зато их ваља бојити у црвено.

Данас се завршавају сви послови и дочекује ВАСКРС!

Велика субота је дан уочи Васкрса у коме се завршавају послови неопходни за дочек великог празника. Спрема се и чисти кућа, приправља рухо, боје јаја, по правилу изјутра пре изласка сунца.  На велику суботу се не ради у пољу и жене не раде ручне радове.

Обичаји и народна веровања

Месе се обредни ускршњи хлебови и колачи - ускршњаци.

Обично су округли са рупом у средини, где се на Васкрс стави јаје. У Хомољу васкршњак оките босиљком и месе додатно мање ускршње колачиће.

Јаја се фарбају у црно 
На Велику суботу се не ради у пољу и жене не раде ручне радове. У кућама које су имале смртни случај јаја се фарбају у тамноцрвено, црно или масте у чађи. Јаја, сходно народном веровању, ваља да фарбају искључиво жене.

У југоисточном Банату такође месе колачиће који се после бденија носе на гробље. Гроб се прелива вином и окади.

Традиција је и да се првог Васкрса у оним породицама које су добиле принову, а где дете није још напунило годину дана, јаја не фарбају и да се таквој деци даје неофарбано јаје.

Исто важи и за породице које су имале смртан случај, јаја се не фарбају првог Васкрса након тог догађаја.

По старој традицији, на Велику суботу могу се у храмовима обавити крштења оних који су приступили вери и припремили се за то.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas