Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОБИЧАЈИ

Данас је ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК - Девојке које ураде ово вечерас, сазнаће ко им је суђени!

Велики четвртак се обележава као знак сећања на Тајну или Последњу вечеру Исуса Христа и апостола.

1619701674_color-glass-window-699877_1920.jpg
ФОТО: pixabay
Oglas

На Велики четвртак постоје многобројни обичаји.

Причест

Верује се да ко се причести на Велики четвртак, сви греси бити опроштени, чак и они најтежи.

Девојке на Велики четвртак стављају огледало, пешкир и чешаљ под јастук пред спавање, како би у сну сазнале ко им је суђени.

Фарбање јаја

У појединим крајевима Србије, верници фарбају јаја на Велики четвртак уместо на Велики петак (ово се практикује нарочито у таковском крају).

Прочитајте још: Шта се СПРЕМА за УСКРС: Испоштујте традицију - ОВО треба да садржи празнична трпеза за доручак, ручак и вечеру

Храна на уљу

Велики четвртак је једини дан у Великој недељи када се сме јести храна спремљена на уљу. Дозвољено је и да се попије и мало вина.

Добро је да се кућа очисти на данашњи дан, како би се истерали зли духови.

Девојачко гатање

Девојке би требало да на Велики четвртак, пред спавање, испод јастука ставе огледало, чешаљ и пешкир и пре него што легну кажу: Који је мој суђеник нека дође ноћас да се обрише пешкиром, чешљем да се очешља, огледалом да се огледа. Верује се да ће се удати за оног момка којег буду усниле те ноћи. 

Да би сазнале где ће се удати, у селу или у неком другом месту, девојке би у башти сејале босиљак уочи Великог четвртка и сутрадан би провериле то место. Веровало се да ако је на поравнатој земљи у башти отисак копита, онда ће се удати ван села, а ако су виделе отисак шапе или људског стопала, то им је био знак да ће се удати у селу.

Прочитајте још: Зашто је баш ЗЕЦ симбол Ускрса? Занимљива прича сеже далеко у прошлост и легенду

Чишћење куће

Данас се чисти кућа, све мора да буде чисто и на свом месту. Овај обичај постоји из практичних разлога, јер од петка, па до краја ускрса је забрањено чишћење.

Паљење свеће

Свећу коју сте палили током ранијих празника, треба да запалите и данас, јер се верује да њен пламен тера зле духове. Након тога се свећа даје у руке болесној особи јер се верује да ће јој помоћи да оздрави.

Нема весеља

Дозвољена су окупљања верника, али без славља. 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas