Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Стари верују да би једну ствар ваљало ОДНЕТИ У ЦРКВУ! Ко сеје, нека почне баш ДАНАС!

Највише га поштују земљорадници и ратари

1631604205_crkva.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Српска православна црква слави дан Преподобног Симеона Столпника 1. септембра по црквеном тј. 14. септембра по грегоријанском календару. Реч је о светитељу и аскети који је живео у 5. веку у Малој Азији и проповедао хришћанску веру.

Народна веровања

У нашим крајевима се верује да од данас почиње време јесење сетве. Зато се у многим селима и данас задржао обичај ношења семена из куће у цркву како би га свештеник благословио и тако осигурао добру годину.

Такође, на данашњи дан обавезно се гледа какав је месец. Ако је млад, то значи да ће жито добро родити и да ће цела година бити родна.

Светог Симеона Столпника највише поштују земљорадници и ратари.

Ко сеје конопљу то треба да почне данас, али пре сетве у семе треба да стави три кувана јаја. Њих касније треба да поједу орачи. Верује се да ће тако конопља бити бела као јаје.

Наши стари верују да Свети Симеон данас чува усеве од сваког зла и да због тога треба бацити семе у ораницу, макар "два прста", да година буде родна и плодна за све. 

Српска црква, као и још неке православне заједнице широм света које поштују јулијански календар данас празнују црквену нову годину.

Свети Симеон, аскета који је живео на стубу

Свети Симеон се у осамнаестој години замонашио у манастиру Теледа. Позиву монаха је приступио тако ревносно да је убрзо по побожности надмашио све калуђере. Толико је огрезао у аскетизам да је чак и тело обмотавао само палминим ужетом које му се усецало у тело и правило ране.

Кратко време је живео у планини у неком бунару који је пресушио, а онда се на планини Калат Симан тако што је био прикован за стену. Како су гласине о њему почеле да се шире, а заинтересовани људи се скупљали да га виде и додирну, Симеон се наљутио и себи направио стуб висок 16 метара на чијем врху је од тада обитавао.

Са стуба је проповедао, а ту се налазило и мало склониште које је Симеон користио за молитву. Симеон је стално постио, а обед му се састојао од воде и расквашеног сочива. Верници му приписују власт над животињама, чак и опасним попут тигра, али и пророчанске моћи. Такође, веровало се да је могао да преобрати окореле разбојнике.

По легенди, Симеон Столпник преминуо је 459. у својој 103. години.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas