· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас је ВЕЛИКИ СВЕТАЦ, испоштујте ОБИЧАЈЕ, а један ГРАД У СРБИЈИ је по њему добио ИМЕ

Српска православна црква и верници славе данас Светог великомученика Прокопија по коме је град Прокупље добио име.

1595318648_Depositphotos_173704814_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Свети великомученик Прокопије је хришћански светитељ из 4. века. Рођен је у Јерусалиму. Име по рођењу било му је Неаније, а био је војвода у служби цара Диоклецијана. 

Према легенди, у време прогона хришћана, Диоклецијан је одредио Неанија да с једним одредом војске иде у Александрију и тамо затре хришћане. На том путу десио се јак земљотрес након кога му се обратио Бог речима: „Неаније, камо идеш, и на кога устајеш?”. На његово питање: „Ко си ти, Господе? Не могу да те познам”, показао се у ваздуху пресветао крст, као од кристала, и зачуо се глас: “Ја сам Исус распети Син Божји, овим знамењем које си видео побеђуј непријатеље своје, и мир мој биће с тобом”.

Прочитајте још: Андреју се у сну јавила БОГОРОДИЦА са ПОРУКОМ, а онда је настала ПРВА РУСКА ИКОНА (ФОТО)

Тај доживљај потпуно је обрнуо и променио живот војводе Неанија. 

После великих мучења бачен је у тамницу, где му се опет јавио Господ Исус Христос, који га је крстио и дао му име Прокопије. Једног дана дошло му је на тамнички прозор 12 жена и рекле су му: "И ми смо слушкиње Христове." Оптужене за ово оне су бачене у исту тамницу, где их је свети Прокопије учио вери Христовој, а нарочито томе како ће примити мученички венац. Зато се у чину венчања помиње свети Прокопије, поред боговенчаног цара Константина и Јелене.

Прочитајте још: С ким СРБИ деле највише генетског материјала? Можда ће вас ове информације РАЗОЧАРАТИ!

Мало је позната чињеница да је град Прокупље добило име по Светом Прокопију.

У Нишу је пре Немањића постојао манастир Светог Прокопија, где се чувала рука светитеља. Светиња је касније, кад су Турци заузели Ниш, пренета у Прокупље, које је и добило име по овом мученику. Судбина моштију није позната од 18. века. И још му Господ рече: "овим знамењем које си видео побеђуј непријатеље своје, и мир мој биће с тобом".

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

ОБИЧАЈИ НА СВЕТОГ ПРОКОПИЈА- шта треба, а шта не треба радити

У неким крајевима Србије народ сматра да је на дан Светог Прокопија добро венчавати се јер се овај светац сматра заштитником младенаца које благосиља и походи.

Такође, на данашњи дан никако није добро, како кажу обичаји, да се копа или сахрањује.

У неким крајевима Србије, на Светог Прокопија није се ни купало.

Овог свеца рудари сматрају својим заштитником, а сматра се и да је он чувар деце.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.