· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас славимо Мратиндан! Умилостивите СВЕЦА ако желите да УКУЋАНИМА крене набоље

Данас се завршава период Вучијих дана, који је почео на Ђурђиц.

1606167688_stefan-decanski.jpg
Фото: СПЦ

Верници Српске православне цркве данас славе Мратиндан, празник посевћен Светом краљу Стефану Дечанском, једном од потомака Немањића и најтрагичнијем српском кљаљу. Иако је у црквеном календару овај празник обележен црним словом, изузетно је поштован у хришћанских Срба јер се за данашљи дан везују бројни обичаји.

Данашњи дан сматра се заветним за све оне који болују од очних болести.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Према предању, Стефана Дечанског је отац, краљ Милутин је ослепео после буне коју је подигао против њега. Наводно, тада му се јавио свети Никола обећавши му да ће му вратити очи. И то је учинио, након што је Стефан Дечански провео пет година у манастиру Сведржитељу у Цариграду. Након тога, Стефан Дечански је подигао манастир Дечани у част светог Николе.

Изреком „Свети Мрата, снег за врата“ означен је почетак зимског, хладног и снежног периода године. 
Молитва за бољи вид
Уколико имате било какав проблем са очима, на овај дан би требало да се помолите овом свецу, изговарајући ове речи:„Теби, богославни Великомучениче, изврсноме заштитнику, приноси победне и благодарне песме Црква, коју ти избављаш од зала. И ти, имајући слободу пред Богом, ослобађај нас од свих опасности, да ти кличемо: Радуј се, краљу Стефане, мученика украсе!“

Изреком „Свети Мрата, снег за врата“ означен је почетак зимског, хладног и снежног периода године. Према веровањима у појединим деловима Србије, ако на овај дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

У источној Србији за данашњи дан везују се бројни обичаји, који потичу из паганских времена.

Наводно, на Мартиндан су Стари Словени славили култ вука који је истовремено моћан противник и заштитник од демона. Тако је настало веровање да 24. новембра Свети Мрата сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смеју да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету. Отуд и обичај да се овце не изводе на овај дан из тора.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

У овим данима ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове. Постоји веровање ако је на Мратиндан магловито време, зима ће бити променљива. Ако је дан сунчан и ведар, зима ће бити мразовита. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.