· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас славимо СВЕТОГ СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА АНТИМА: Због једног писма хришћанима био је ухваћен, али ДОБРОТА којом је зрачио ОДУШЕВИЛА је све

„Тело његово беше умртвљено, дух смирен, завист искорењена, гнев укроћен, леност прогнана. Имаше љубав к свима, мир са свима; благоразумност посред свију, ревност према слави Божјој, јавну свима".

1600241727_Depositphotos_63222291_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Рођен у Никомидији и од детињства васпитан као прави хришћанин.

Није чудо што je човек сa таквим врлинама биo постављен за епископа. Свети Антим је епископовао у Никомидији у време љутог гоњења хришћана под опаким царевима Диоклецијаном и Максимијаном.

Нарочито у Никомидији хришћанска крв се проливала потоцима.

Фото: СПЦ

Једне године о Рождеству Христовом било је сажежено у једном храму 20.000 мученика (в. 28. децем.) То се десило у време док је Антим био архијереј. Али гоњење се са тим није окончало, него се продужило, и многи хришћани су били бачени у тамницу и чувани ту за муке и смрт.

Прочитајте још: Наш народ каже "ДОБАР и ЛУД", али то је велика заблуда: Научници доказали да ли је боље бити ДОБАР или ЛОШ

Свети Антим се удаљио у једно село, Оману, не да би утекао од смрти него да би отуда могао да храбри своју паству у подвигу мучеништва, да нико од страха не отпадне.

Једно његово писмо хришћанима у тамници је било ухваћено и предато цару Максимијану, а цар је послао 20 војника да нађу и доведу Антима. Седи и прозорљиви старац изшао је у сусрет војницима, увео их у дом и угостио, па тек онда рекао, да је он Антим, кога они траже. Војници који су се одушевили његовом добротом предложе му да се скрије, а они ће рећи цару, да га нису могли наћи.

Прочитајте још: Несвакидашњи догађај: Како се МЕДВЕД се са кутијом на глави нашао на БАНДЕРИ (ВИДЕО)

Али Антим одговори, да он не сме дозволити, да се лажју преступа заповест Божја и његов живот спасава, него пође са војницима. Уз пут сви војници су поверовали у Христа и били су крштени од стране Антима.

Изведен пред цара Антим је био дуго и љуто мучен, и најзад секиром посечен. Прослави Господа и упокоји се у Господу почетком 4. столећа.

Прочитајте још: Да ли су то НАУЧНИЦИ пронашли знаке ЖИВОТА на ВЕНЕРИ?

Верници на данашњи дан треба да му се помоле овим речима: 

Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Антиме: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.