Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас славимо светог Варнаву и не раде се ТРИ ствари, а прва је купање!

Српска православна црква данас слави празник Светих апостола Вартоломеја и Варнаве.

1624521216_Jermenija.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

У нашем народу овај празник се назива и Вратолома (Вртолома), а данас се обустављају сви послови на пољу.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Данас се ништа не бере

Народ каже да се деци брани да се пењу по дрвећу, да не би сломила врат, забрањује се купање у рекама, а женама да "бућкају" млеко. У Хомољу се обуставља сваки рад, док се у неким деловима земље верује да, ако радите на Вратолому, постоји опасност од поплава, града и олује.

Данас се не купа и не ради!

Свети апостол Вартоломеј један од дванаест великих апостола. Заједно са апостолом Филипом и сестром Филиповом, девицом Маријамом, као и светим Јованом Богословом, проповедао је Јеванђеље по Азији, Индији и Јерменији, где је и скончао мученички.

Доцније су мошти овог великог апостола преношене у Беневент па у Рим. Над њима су се дешавала велика и страшна чудеса.

Варнава и Сава данас чувају њиве

Свети апостол Варнава један од Седамдесеторице. Рођен на Кипру од богатих родитеља из племена Левијева . Звао се најпре Јосиф, а апостоли су га прозвали Варнавом, Сином Утехе, пошто је умео ванредно да теши људске душе.

Прочитајте још: Примитивни номади су направили прецизан астрономски сат: Да ли су дошли са ОРИОНА?

Свети Вартоломеј чува усеве и пази да неко не оре. Верује се да Вартоломеј не прашта неверницима који данас раде, због чега ризикују да им сви усеви пропадну. "Смлатиће те као Вртолома праску" је реченица која се данас чује у селима у Поморављу.

У селима у Шумадији верују да светац лечи од падавице, па болесни иду у оближњи манастир, како би се помолили, док у топличком крају сматрају да Свети Вратолома и Свети Сава данас седе на планини и чувају њиве како не би било неке штете. Тек када они прилегну и задремају, може доћи до града, али то се ретко дешава.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas