Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Највише га поштују жене и парови без деце, уколико желите потомство урадите ову ствар

Осим ако не прослављате крсну славу или познајете некога ко је слави, вероватно не знате да Српска православна црква данас обележава веома необичан празник - Полагање појаса Пресвете Богородице.

1631522562_bogorodica02-foto-srbijadanas.jpg
Фото: Принтсцреен Yоутубе
Oglas

Реч је о празнику посвећеном једној од хришћанских реликвија – појасу, који је по предању припадао мајци Исуса Христа – Богородици Марији. Појас је исплела, наводно, од камиље длаке сама Богородица, чува се у светогорском манастиру Ватопед и представља једину драгоценост сачувану из живота Христове мајке.

Прича каже да је након Богородичине смрти, Свети Тома у гробу пронашао само појас - све што је од Мајке Божије остало након њеног успења. Он га је узео и чувао га као реликвију до краја живота.

И сам појас је имао занимљиву историју – у првим вековима чуван је у Јерусалиму, да би у 4. веку био пренет у Кападокију. Потом је стављен у златни ковчег и донет у Цариград где није вађен све до времена Лава Мудрог.

Тада је, према предању, излечио царицу Зои којој тадашњи лекари нису могли да пронађу лека, а она је у знак захвалности Пресветој Богородици златним концем извезла цео појас који је тако добио свој данашњи изглед.

Полагање појаса Пресвете Богородице се као званичан црквени празник прославља од средине 12. века.

Појас био и код кнеза Лазара

Богородичин појас је упркос старости, премештањима и повременим крађама остао сачуван све до данашњих дана. Светиња се више пута делила на делове и налазила у разним земљама, за њу су ратовали и носили је са собом у битке као гарант победе.

Појас се налазио у Цариграду све до 12. века када је после пораза цара Исака од бугарског цара Асама 1.185. године украден и пренесен у Бугарску.

У 14. веку судбина Богородичиног појаса преплела се са судбином нашег народа. Наиме, реликвија је доспела у посед кнеза Лазара који ју је брижно чувао.

Управо је српски владар био тај који је појас, заједно са комадом Часног крста, поклонио хиландарском манастиру Ватопед.

ОБИЧАЈИ

У нашим крајевима овај необични празник највише поштују жене и парови који не могу да имају деце. Они на данашњи дан одлазе у цркве и манастире посвећене Богородици јер се верује да ће им молитве донети потомство.

Има и оних који овај празник прослављају као крсну славу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas