Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РОДИТЕЉСТВО

Дански начин васпитања је ИДЕАЛАН У СВЕТУ, а метод за који смо убеђени да је ИСПРАВАН, они сматрају ЗБУЊУЈУЋИМ

Ако су Данци асоцијација за срећу, значи да постоји и низ специфичних околности или метода по којима васпитавају своје малишане који ће израсти у срећне људе.

1594371154_Depositphotos_9874994_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Кристен Подолка, Американка која је две године живела у Данској, успела је да уочи неке особине и правила очева и мајки у тој земљи. Она тврди да бисмо од њих могли и морали нешто да “украдемо”, а ево и које кораке у родитељству би требало да направимо.

Прочитајте још: Сви европски тинејџери НЕ ВОЛЕ ШКОЛУ, а одговори деце из СРБИЈЕ ИЗНЕНАДИЛИ

Породица мора бити на првом месту

У Данској нико не остаје у канцеларији после 16.00, без обзира на позицију на послу. Сви у исто време одлазе по децу, а онда иду кући да заједно спремају вечеру. То им је најбитнији део дана, јер тада седе, вечерају и ћаскају са породицом о свему што им се догађало, настојећи да атмосфера буде топла, без обзира на то како им је изгледало време пре доласка кући. Викендом уживају у природи, баве се спортом, возе бицикл...

Посветите се деци Фото: Депозит
Вече одвојте само за децу, а викенд за природу.

Дишите, да би и ваша деца имала “кисеоник”

Без обзира на то да ли сте запослени или имате родитеље који могу да вам чувају децу, паметније је да их упишете у вртић. Тако сматрају Данци, убеђени да су време и простор само за себе неопходни сваком човеку да би се осећао живим и имао енергије за све. Кристен наводи и “пластичан” пример ове тврдње који је уочила код Данаца.

Без обзира на баке и деке, упишите их у вртић.

- У случају опасности у авиону, посада лета говори да прво мајке ставе маске за кисеоник на лице. Само ако оне могу да дишу, могу да помогну и деци - каже Подолка.

Немојте да их штитите од свега

Важно је да се ослободите параноичних убеђења, да ће, ако у сваком тренутку будете уз своје дете и радите све уместо њега, оно бити безбедно. У Данској малишани нису претерано заштићени, па тако у већини школа постоји простор за ложење ватре како би ученици могли сами да пеку хлеб, док у учионицама горе свеће и нико не паничи због тога што би се неко могао опећи.

Прочитајте још: Шта се дешава са децом без родитељског старања када постану ПУНОЛЕТНИ? Прича једне Дивне вратила је НАДУ

Не збуњујте их вишком избора

Данци не верују у позитивне ефекте више избора ни у чему, већ то сматрају збуњујућим и непотребним. Родитељи деци сваког дана пакују потпуно исту ужину - намаз на раженом хлебу, свежу шаргарепу и свежу јабуку.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas