· · Коментари: 0
НЕОБЈАШЊИВО

Јаворка је затекла МРТВОГ ОЦА Јову, на столу је нашла ОПРОШТАЈНО ПИСМО, а у њему ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА (ФОТО)

У Сиљевици су се дешавале невероватне ствари: Виле коњима плету кикице, а по пољу шетају људи са златним брадама,

1596536804_Rekovac-Javorka-i-Milivoje-Pantic-Z.-Gligorijevic.JPG
Јаворка и Миливоје Пантић Фото: З. Глигоријевић

Јаворка Пантић (88) из Сиљевице код Рековца никада неће моћи да заборави како је пронашла мртвог оца Јову. Смуљио се, каже, између шпорета и кревета. Као да је седео уз дувар.

Прочитајте још: О овом хотелу КОЛАЈУ ПРИЧЕ, сваки детаљ говори ЈЕДНО, а сада мами и СРБЕ (ФОТО)

Шајкача му је пала. Још ју је више зачудило када је на столу пронашла опроштајно писмо у коме је молио њеног супруга, зета Миливоја, да јави рођацима у родном Урсулу, Крушевици и Барама да је умро. Написао је и да Јаворка и Миливоје одржавају имање и да "бране кућу да је туђе овце не глођу". На крају је написао: "Сада, збогом. Јаворка, нека ти је Богом просто. И свима. Јоле оде".

Прочитајте још: Најважнији после ТИТА: Ранковић је ЗАПЛАКАО само 6. новембра, а онда је на ред дошао СЛОБА МИЛОШЕВИЋ

После писма Јаворка је, још каже, на фрижидеру пронашла грумку босиљка, црвен конац који се ставља преко покрова, кадионицу, тамјан, шибицу и свећу.

Деда је знао да ће умрети у суботу...

- Тај црвени конац и грумку босиљка отац је од мене тражио у среду. Рекао је да му је остало још два дана живота. Дане је почео да одбројава три месеца пред смрт. Иако је имао 85 година, нисам веровала у његово одбројавање. Када је пошао кући рекао ми је да га сутра обиђе Мика, како је звао мог мужа Миливоја, а у петак да кажемо да дође Жика адвокат - каже бака Јаворка.

Јаворка и Миливоје Пантић Фото: Зорица Глигоријевић

Када је њен супруг Јову обишао у четвртак, он му је дао сву храну јер њему "више не треба", подсетио га да му сутра пошаљу адвоката, јер ће у суботу да буде касно. Када им је у суботу комшија јавио да је Јова преминуо, нису могли да верују.

Прочитајте још: Чобанин пронашао џиновску лобању и однео је у ЦРКВУ: Сутрадан је НЕСТАЛА, а деценијама касније процурила су ОБЈАШЊЕЊА

Бака Јаворка се и дан-данас плаши кад прође крај амбара на чијем месту је била стара кућа.

- Пробудило ме је звецкање кашика и виљушки, које су стајале у наћвама на полици крај оџаклије. Устанем, упалим гасну лампу, нема ничега. Вратим све на своје место и поново легнем. Само што легнем, опет нешто све растури. И тако три пута. Онда нешто ћопи ренде и баци га преко мене. Оно удари у зид и паде на мене. Нисам знала за себе од страха. Покрила сам се преко главе. Тада је нешто почело снажно да лупа у сулундар (чунак). Потпуно сам се изгубила од страха. А онда се све смирило - сећа се бака Јаворка.

Коњи са кикицама
Деда Миливоје каже да су се чудне ствари дешавале и у стаји. Сваког јутра је коње затицао са исплетеним кикицама. Отац му је рекао да су се виле са њима играле преко ноћи.- Имали смо коња Зекана. Отац ме је послао да му положим сено. Када сам отишао у шталу коњ је непомично лежао. Рекао сам оцу да је липсао. "Стави му ти сено, иако је липсао", рекао ми је отац. Послушао сам га. Када сам мало касније обишао коња, он је устао и јео сено - прича Миливоје.
Чудне ствари су се дешавале и у стаји...

Када се пожалила супругу Миливоју, он јој је испричао да је његова тетка Бисенија у тој кући "виђала" жену са дететом у наручју. Када би је чули како устаје у глуво доба ноћи и питали је шта ради, одговорила би им: "Само ви спавајте. Ево је жена са дететом које доји. Морам да наложим ватру".

И тетка Бисенија је виђала жену са дететом!

Бака Јаворка, која је, како сама каже, "веома памтљива", чула је многе приче о мистичним догађајима. Бисенија јој је причала да се са реке, на коју ју је мајка послала да бели платно, једног дана вратила сва изгребана и поцепана, јер ју је напала црна мачка.

Црна мачка ју је изгребала и сутрадан је видела дукате.

Бака Јаворка Фото: Зорица Глигоријевић

Сутрадан су виделе котарче пуно жутих дуката како лебди изнад земље. "Узми, Бисо, узми Бисенија", чуле су нечији глас. Пошто ништа нису дирале, привиђење је нестало.

Свашта се дешавало. Док је једног дана Бисенија чувала ћурке и везла, пред њом се појавила боса жена, са дугачким прстима и косом толико дугом да јој је прекривала ноге. Питала ју је зашто везе на празник. Бисенија јој је одговорила да јој је мајка дала да то уради. У том тренутку у рукама необичне жене појавила су се четири лонца. Онда је почела да игра. "Ако не одеш кући, облак ће да ти побије ћурке", рекла јој је.

Појавио се ђаво!
После брања жита сви су отишли кућама, а стриц Милун Симић остао је да ноћи у кукурузу. Заложио је ватру и спремао се да легне. "Кад, ето ти га неки ђаво, поче да се дере", сећа се бака Јаворка. Милун се сакрио у шталу. Тада је видео нешто шарено, црно, жуто и бело. "Нити је свињче", причао јој је, "нити овца, нити човек". Имало је велику њушку и руке. Кад год би се раздрао, он би се престравио. Милун се скаменосао. Молио се Богу само да преживи ту ноћ.

Прочитајте још: На корак до откривања НАЈВЕЋЕ МИСТЕРИЈЕ човечанства: Отворен ХАНГАР 1, а са њим истина о ВАНЗЕМАЉЦИМА

- Бисенија је панично почела да сакупља ствари, потерала је ћурке и пожурила кући, али, само што је прошла неколико метара, почео је да пада град, па се кући вратила без ћурке - приповеда бака Јаворка.

Деди је жена рекла да устане, легао је на колевку

Док је једног дана њен деда Рака Ракић одмарао испод врбе, зачуо је женски глас који му је рекао да устане. Рака се мало придигао, али није видео никакву жену.

Пробудио га је исти глас. Тада је видео лепу девојку са косом до земље. Рекла му је да мора да устане, јер јој је легао на колевку. "Да више никада ниси ту легао, да ниси премрсио среду и петку и да не радиш петком", рекла му је и нестала - сећа се бака Јаворка.

Прочитајте још: "Они редовно долазе": Изнад Корија угледали СВЕТЛОСТ - пре 2.000 година на ИСТОМ МЕСТУ цар Константин ВИДЕО КРСТ

Бака Јаворка каже да је и њен покојни брат Добривоје Павловић "превиђао". Због тога је избегавао да ноћу иде на игранке са својим вршњацима. Али, на Светог Трифуна је пошао са братом Велибором. И горко зажалио.

И брат Добривоје је предвиђао ствари...

Добривоје је видео воловска кола како иду право на њих. Одскочио је у страну и кола су их прелетела.

У овом селу су се чуда дешавала Фото: З. Глигоријевић

- Најстрашнију ноћ преживео је у Пчелицама, када се из воденице двоколицом враћао са рођаком Александром. Код "ајдучке воде њему се претупило да су волови кренули уназад. Добривоје је почео да се привија уз Александра. Овај га је једва смирио. Добривоје га је узалуд молио да иду кући. Док су напасали краве, њих двојица су легли на ливаду. Добривоје је наједном ставио главу под Александров гуњ. Овоме је било чудно, али ништа није питао - прича бака Јаворка.

Прочитајте још: Откривено како су настале пирамиде? На исти начин догодило се нешто и на Тибету, а о томе постоји строго чуван СНИМАК

Пошто је Добривоје непрестано молио Александра да га одвезе кући, он му је рекао да може сам да оде, јер није далеко. Добривоје је тада почео да плаче. Александар је тек онда видео да је ствар озбиљна и упитао га о чему се ради. "Па зар ниси видео оноликог човека са златном брадом како иде поред мене и све време ме држи испод руке?", одговорио му је Добривоје.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.