· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Направите разлику када дете МАШТА, а када БЕЖИ ОД СТВАРНОСТИ

Ако сте почели да се бринете што ваш малишан превише времена проводи не радећи “ништа”, односно сањарећи, одахните.

1593257998_Depositphotos_51608009_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

То што вам изгледа расејано и превише интровертно може да говори о сензибилитету особе чији је унутрашњи свет изузетно богат, а из њега ће временом да се појаве многе лепе и велике ствари.

Прочитајте још: УПОЗОРЕЊЕ! СРПСКЕ тинејџерке се секу БРИЈАЧИМА и ЖИЛЕТИМА, а ЦИЉ је само ЈЕДАН!

Психоаналитичар Бруно Клавје упозорава родитеље да не би требало да грде децу када их “ухвате” да маштају, јер тако спутавају њихову посебност.

- Када малишани будни сањају, значи да имају велики потенцијал да се развију у креативце, уметнике, интелектуалце - тврди Клавје.

Сањарење је одраз личне снаге, генијалности!

Сањарење је често одраз личне снаге и може да буде у служби имагинације, активности, напретка. У том моменту дете је успело да се одвоји од стварности, ствара различите слике у глави, а машта му омогућава да се споје дух и тело и тако изрази оно несвесно.

Тако су почињали и највећи генијалци, попут Ајнштајна и других великана науке. Искористите тај потенцијал деце и уместо да их враћате у реалност, помозите им да буду још маштовитији. Разговарајте са њима, читајте заједно књиге, цртајте, слажите лего коцке...

Разговарајте са дететом, али уз игру.

Међутим, уколико приметите да малишан баш никако не успева да буде на земљи, већ све време “лети у облацима” или одједном више није присутан овде, повлачи се у себе, не чује вас када му нешто говорите, онда је можда, ипак, тренутак да дубље поразмислите о његовом стању.

Прочитајте још: Српска омладина РЕДОВНО ПИЈЕ, излази на ИНТЕРНЕТУ, а ШТА МИСЛЕ о свом животу?

- То може да сигнализира да има неки проблем, да му се десило нешто лоше, о чему не жели да разговара, па сањарењем бежи из стварности. Тада је потребно да разговарате са њим и покушате да сазнате шта му се дешава и да му помогнете - објашњава психоаналитичар.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.