· · Коментари: 0
НЕВЕРОВАТНО

Дечија књига о Марку Краљевићу предвидела КОРОНУ, а преведена је и на кинески језик

Писац Момир Драгићевић је пре осам година у књизи описао "чудан вирус који долази са Далеког истока и руши све пред соба".

1617884552_Milorad.png
Момир Драгићевић Фото: Приватна архива

У издању београдског Боокланда, пре осам година појавила се књига која је спојила јунаке разних епоха, драма угледног крушевачког ствараоца за децу Момира Драгићевића "Марко Краљевић и Брус Ли".

Прочитајте још: Рибари редовно виђају ЛЕТЕЛИЦЕ како израњају из океана, а за све су криви џинови?

Пророчка књига

Међутим, испоставило се да је ова драма изашла из оквира митског времена хероја две епохе илитерарног дијалога смештеног у ово доба и храбро закорачила у - будућност. У Драгићевићевој драмској игри, насловљеној из 1995. године, пратимо - како ће се касније испоставити "пророчки" - дијалог литерараних јунака о вирусу који тек треба да се појави.

Чудан вирус са Далеког истока, нејасан...

"То је чудан вирус са Далеког Истока" - пише у драми, за кога аутор даље наводи да је "нејасан и неухватљив". Додаје: "Сићушан и невидљив чак и под микроскопом. Наравно, постоји неко ко ће му доћи главе..."

Преведена је на кинески

Занимљиво је да је књига добила и издање намењено управо кинеском тржишту - проф. Катарина Дробњак певела га је на тај језик, уз сјајне илустрације које је направио Јоже Сладић и остало је само да се сачека издавач.

Прочитајте још: Да ли сте чули за принцезу Кутулун? Била је јача од свих мушкараца, НОСИЛА ИХ ОЦУ, а њена смрт је МИСТЕРИЈА

- Песницима је дато да о времену не рамишљају само једнолинијски, оно је за њих много већи феномен. Дакле, нисмо само ми у времену, већ је и оно у нама. Отуда у стваралаштву често има и доста пророчког. Ми у својим сновима и размишљањима често предвиђамо будућност и мислим да је то дато уметницима уопште, а често и научницима, ако узмемо и пример визионарства Николе Тесле - каже Момир Драгићевић.

Фото: Пиксабеј

У књизи, па и када је у питању поменути дијалог о "неухватљивом и нејасном вирусу" који ће брзином муње обићи свет, аутор ослушкује разговор деце поентирајући да бисмо вероватно требали да их много озбиљније слушамо и разумемо:

Прочитаје још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Питали смо Драгићевића и да ли је, пишући своју драму, могао да замисли да ће једног дана цела планета заиста бити угрожена "вирусом који долази са Далеког Истока и руши све пред собом"?

Марко Краљевић у Боливуду
У потенцијалном снимању филма о Марку Краљевићу, предухитрили су нас Индијци, када је Боливуд одлучио да направи филм о нашем епском јунаку. Народ га је славио и опевао, Гете оптуживао, Маргерит Јурсенар му је даровала осмех, а цео пук српске војске у Првом балканском рату једногласно потврдио да га је видео како напада Прилеп... Идеја Момира Драгићевића је да се у Крушевцу Марку подигне споменик.
Док је писао књигу било му је јасно да Земља није на добром путу

- Док пишете, увек сте зароњени у нешто што превазилази уобичајени оквир времена и размишљања. Али ми је већ тада било јасно да све ово што нас окружује не иде у добром правцу, да у том глобалном селу једна мањина људи влада већином и намеће своја интересна правила која пројектују наше животе. На другој страни, сваки уметник, жели слободу. Истовремено, човек је заборавио сврху свог постојања и улогу у овом свету и природа га на то опомиње, кроз епидемије, земљотресе, цунамије - истиче Драгићевић.

Прочитајте још: Рибари редовно виђају ЛЕТЕЛИЦЕ како израњају из океана, а за све су криви џинови?

Драгићевић сматра да немамо довољно самопоштовања према себи, према својој историји и јунацима који су некада стварно постојали и борећи се за српство и идеале закорачили и у мит.

- Не знам зашто је тако, зашто нам је увек бољи неко са стране, док наше капиталне вредности релативизујемо и површно их сагледавамо. Мислим да све почиње већ од образовања, од наших читанки и уџбеника са којима би требало да почне разумевање наших правих корена у сваком смислу, а наставља се кроз инстант животе које добрим делом креирају и медији који не осећају велику обавезу да истражују и негују наш аутентични идентитет, по цену фрустрација које доноси то што се више бавимо туђим - закључује Драгићевић.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.