Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СНОВИ

Дечији сан може много да вам каже, а један треба да вас забрине

За разлику од одраслих, чији су снови углавном конфузни, препуни симболике, а неретко и мрака, деца сањају на један лепршавији начин у којем је све много јасније и конкретније.

1619166198_Depositphotos_50494099_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Истраживање аустралијских научника је показало да се малишани најчешће буде са мишљу о сну у којем им се десило нешто што им у стварности није остварено.

Прочитајте још: Малишан мало спава и веома је осетљив? Радујте се, јер то значи само ЈЕДНО

Понекад је то само укус омиљене чоколаде коју су им родитељи дан раније ускратили, игра са другарима којој се нису придружили јер су се разболели или добијене патике о којима маштају већ неко време. Истраживачи су закључили да деца током спавања углавном проживљавају ситуације из реалности, али тако што оне у сновима добијају жељени наставак.

Дневни проблем иде у сан
Уколико је током дана упао у сукоб са вршњацима, врло је извесно да ће га поновити у сну, с тим што ће он добити наставак у виду разрешења сукоба који га заправо врло тишти.
Деца сањају оно што нису доживели...

- Клинци на тај начин успевају да превазиђу оно што их тишти, што им је забрањено или ускраћено на јави - каже Џеси Ланголд, развојни психолог. - То је понекад врло просто, па ће малишан који је у кревет отишао без вечере, сањати да је пред њим омиљена храна.

Прочитајте још: Некада је детету потребно да кажете НЕ: Ево која добра то доноси

Весна Петровић, психолог и психотерапеут, напомиње да не би требало олако да прелазимо преко дечјих снова, јер су они, иако по структури простији, логични и могу да нам протумаче њихово психолошко стање, укажу на евентуалне проблеме, поруче шта желе и до чега им је стало.

Деци сан делује као да се ставрно десило Фото: Депозит

- Добро је да их сваког дана, онако неформално, питате шта су сањали - каже психолог. - Нека вам то пређе у мали ритуал, из којег ћете много сазнати о свом детету. Моћи ћете да га комплетније доживите и завирите у његов унутрашњи свет.

Прочитајте још: Разлике у васпитању: У Србији је дете сито, а у Шведској у природи!

Ово је посебно пожељно ако имате интровертно дете, али од значаја је и за сваки други тип личности. Дечји сан је увек смерница за нешто о чему малишан машта, а да вам можда није рекао.

Сан говори о личности
Најранији снови из детињства могу да укажу и на то у ком ће се правцу развијати личност и какве ће изборе правити током живота. Извесно је да се снови усложњавају и компликују током одрастања, па малишани више не сањају само просте догађаје, јасне сусрете са људима или животињама, већ се појављују и симболи за које је потребна темељнија анализа.
Питајте редовно дете шта сања.

Она објашњава да преко сазнања о садржају дечјих снова можемо да уочимо да ли дете на јави доживљава неке непријатности.

Ако сања несрећу, крађу, дављење - има неки проблем

- Чим у њима доминирају опасни садржаји, као што су крађа, саобраћајна несрећа, дављење у реци, пожар или поплава, то је знак да дете има основан страх од неке опасности у стварности. Или да осећа унутрашњи немир услед тога што је саучесник у неким непријатним ситуацијама, као што су, рецимо, свађе родитеља - наводи стручњак.

Прочитајте још: Разлике у васпитању: У Србији је дете сито, а у Шведској у природи!

Деца могу да имају праве ноћне море, што је понављање неких нерешених ствари или конфликтних ситуација са јаве. Понекад то има везе и са садржајима које гледају на телевизији и у видео-игрицама, па у сну опонашају неке јунаке или беже од виртуелних негативаца. То се препознаје по томе што малишан бунца, “мрмља” док спава, плаче, вришти, трза се или устаје и шета иако спава. Мада се верује да је ово, мање-више, једна од фаза у развоју деце, важно је да се не запусти, већ да родитељи у таквим ситуацијама умире дете, загрле га, кажу му да је ружно сањао и да нема ра

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas