Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Ковид-19

Делта сој вируса корона стигао у Европу! Има ТЕШКЕ симптоме, а ЈЕДНА СТВАР изненадила и научнике!

Нови, преносивији облик САРС-Ков-2 брзо се шири и представља претњу невакцинисаним и делимично вакцинисаним људима.

1625126840_coronavirus-4957673_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Делта варијанта је стигла. Први пут идентификованa у Индији, облик новог коронавируса који се још лакше преноси, проширио се на најмање 77 земаља и региона и сада чини више од 20 процената свих случајева у САД-у.

Досадашње студије сугеришу да је Делта варијанта између 40 и 60 процената више преносива од варијанте Алфа која је први пут идентификована у Великој Британији.

Центри за контролу и превенцију болести су то идентификовали као „варијанту која забрињава“. Ако стопе вакцинације не буду ишле у корак са њеним ширењем, кажу стручњаци, варијанта би могла довести до нових скокова KОВИД-а у земљама у којима значајан део становништва остаје невакцинисан - преносе британске новине.

Прочитајте још: Научите како се једе ЖИВА КОПРИВА и директно унесите витамине: Бодље се уклањају једноставним потезом (ВИДЕО)

Делта сој

Најпреносивији сој до сада

Досадашње студије сугеришу да је Делта варијанта између 40 и 60 процената више преносива од варијанте Алфа која је први пут идентификована у Великој Британији - а која је већ била 50 посто преносивија од оригиналног вирусног соја који је први пут откривен у Вухану у Кини. Делта је брзо постала доминантна варијанта у Великој Британији и довела је до новог налета позитивних случајева, упркос високој стопи вакцинације становништва. Постаје све распрострањенији и у САД-у. 

Студија у Шкотској, открила је да је стопа хоспитализације пацијената са том варијантом била за око 85 процената већа у односу на Алфа сој.
Ширење соја
Стручњаци наводе да не верују да ће Делта сој проузроковати раст у целој земљи (САД), већ ће бити локализован у земљама са ниским процентом вакцинисаних.

"То је хипертрансмисивна, најзаразнија верзија вируса коју смо до сада видели“, каже Ерик Топол, професор молекуларне медицине. САД су лоше припремљене, каже он. Мање од половине становништва је потпуно вакцинисано - а тај број је много мањи у неким државама, посебно на југу и планинском западу. „Три пута смо били упозорени из Велике Британије“, каже Топол, мислећи на претходне скокове почетком 2020. и прошле зиме. „Ово је треће упозорење.“

Фото: Пиксабеј

Тежи симптоми

Постоје неки показатељи да варијанта Делта такође може резултирати тежом болешћу. Студија у Шкотској, објављена у часопису Ланкет, открила је да је стопа хоспитализације пацијената са том варијантом била за око 85 процената већа него код људи са варијантом Алфа.

Али због временског кашњења између хоспитализација и смрти, нема довољно података који би рекли да ли је Делта смртоноснија од других варијанти.

Изненађење и за научнике

"Оно што нас је изненадило је колико је брзо Делта варијанта узела маха", каже Азис Шеик, професор примарне здравствене заштите на Универзитету у Единбургу и водећи аутор студије Ланкет.

„Поново смо били у експоненцијалној фази раста случајева.“ Ово би требало да буде лекција за САД, каже он.

Прочитајте још: Пет чајева који помажу код артритиса и болова у коленима! Делују противупално на тело и обуздавају симптоме болести!

Срећом, чини се да вакцинација пружа добру заштиту против Делта соја - иако се чини да једна доза нуди мање заштите него против других варијанти.

Према Тополу и другима, вакцинација остаје најбоље средство за борбу против налета Делта соја.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas