Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СО

Десет ИЗНЕНАЂУЈУЋИХ чињеница о СОЛИ

Занимљивости које можда нисте знали

1603366325_Depositphotos_1913408_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Со или натријум-хлорид најважнији је зачин у кулинарству који може да оплемени укус јела, али га и да га у потпуности упропасти ако претерате са додавањем.

Употребљава се и у козметици, јер помаже у одржавању женске лепоте. У средњем веку била је толико скупа да су је назвали белим златом.

Ових десет чињеница о соли вероватно нисте знали:

1. Салар де Ујуни назив је највеће слане равнице на свету, која се протеже на више од 4.000 квадратних километара у Боливији. Овде је смештена и половина свих светских резерви литијума.

2. До почетка 20. века со се сматрала платним средством у данашњој Етиопији.

Прочитајте још: ЦРНА СО је НАЈМОЋНИЈИ ЛЕК на свету! Узима се по зрно и у РУСИЈИ се чува као БЛАГО

3. Претеране количине соли могу да вас убију - на пример ако ођедном узмете по 1 грам соли за сваки килограм тежине. На овај начин некада су се ритуално убијали богати Кинези, јер је со била изнимно скупа намирница.

4. У француском месту Гуеранде со се сакупља ручно на исти начин као у античка времена. Овај поступак оправдава високу цену соли, а посебно ону највећег квалитета по имену цвет соли, који се додаје на тањир тек након кувања.

Фото: Депозит

5. Со се примењује у различитим сегментима живота - само шест посто соли које се потроши у Сједињеним Америчким Државама, на пример, отпада на употребу соли у храни. Чак 17 посто користи се за посипање аутопутева у зимским месецима.

Прочитајте још: МИЛИОНСКИ ПРЕГЛЕДИ СНИМКА: Ево шта се догоди када ставите судове у машину да перете (ВИДЕО)

6. У древним јапанским позориштима со се посипала по позорници пре сваке изведбе како би се спречили зли духови да баце своје чини на глумце.

Фото: Депозит

7. Со се користи као средство за уклањање вишка воде из погонског горива за авионе.

8. Со се од давнина користи и за продужавање трајности хране. Његова моћ конзервирања служила је и старим Египћанима, који су га употребљавали у процесу балзамовања фараона.

Прочитајте још: Превише СЛАНА ХРАНА лоше утиче на МОЗАК! Ево и како

9. Свака ћелија људског тела садржи со, а у здравом људском телу може се измерити скоро 250 грама соли.

10. Хималајска со сматра се најчистијом на свету, јер потиче из незагађеног екосистема старог скоро двеста милиона година, а садржи скоро 80 различитих минерала важних за здравље човека.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas