· · Коментари: 0

Десет намирница које су ШТЕТНЕ по вашег пса: Одуприте се молећивим погледима!

Намирнице које свакодневно употребљавамо, љубимцима не пријају.

1626783877_pjimage--20-.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Вероватно желите да делите сву укусну храну за људе са својим штенетом. Напокон, ко може да одоли оним очима псића који моле за залогај? 

Добар власник пса значи да понекад треба рећи „Не“. Неке намирнице су сасвим штетне за псе и могу проузроковати све врсте здравствених проблема. Чак и ако је ваш пас јео ову храну у прошлости без проблема, она би могла да изазове озбиљне проблеме којих можда нисте свесни. Ево неколико намирница које псима никада не смете давати, без обзира на то колико вас преслатко моле.

Прочитајте још: Препознајте ТОПЛОТНИ УДАР код вашег љубимца: Ево шта треба да урадите чим приметите симптоме! (ВИДЕО)

Чоколада

Теобромин није штетан за људе, али је токсичан за псе. Налази се у свим врстама чоколаде, али нарочито у тамној чоколади и чоколади за печење.

Сланина и масно месо

Храна са високим уделом масти, попут сланине, шунке или меса, може изазвати панкреатитис код паса. А пошто је ово месо често са високим садржајем соли, може да изазове узнемирени стомак код вашег пса.

Слана храна

Со може проузроковати стање које се назива тровање натријумовим јонима, а да не помињемо прекомерну жеђ или мокрење.

Црни и бели лук

Састојци из лука заправо могу уништити црвене крвне ћелије пса, што доводи до анемије, ако се конзумира у великим количинама. Мала доза можда неће наштетити.

Млеко, сир, сладолед и други млечни производи

Можда сте псу дали пилулу у комаду сира, како би лакше прогутао лек, али пси заправо нису направљени за прераду производа од крављег млека. Недостаје им ензим за разградњу млечног шећера, и док су неки пси способнији да прерађују млечне производе, многи пси не подносе лактозу.

Сирово месо, риба и јаја

Неки ветеринари препоручују кување сирове хране како би се уништиле бактерије и паразити који могу бити штетни за псе. Већина ветеринара и ФДА и даље не препоручују давање сировог меса псима, због салмонеле и ешерихије коли.

Бомбоне, кикирики путер и пецива

Прави кривац када су ови слаткиши у питању је састојак зван ксилитол. То изазива талас инсулина кроз тело вашег пса што може довести до пада шећера у крви и отказивања јетре.

Грожђе и грожђице

Познато је да грожђе и грожђице узрокују бубрежну инсуфицијенцију код паса. Бубрези ваших паса могу почети да се затварају, узрокујући повраћање и летаргију, а на крају и смрт.

Ушећерена храна

Храна богата шећером може довести до сличних проблема за псе као и за људе. Гојазност, здравствени проблеми са зубима и дијабетес могу настати услед преједања хране која има висок садржај шећера.

Авокадо

Опасност долази од семена, стабљика и коштица, које су све тешко пробављиве и могу проузроковати гушење или гастроинтестиналне блокаде, које могу бити фаталне.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.