Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Срећно дете МОРА да дели чоколаду са свима, а ОТАЦ мора да га брани од свих

Срећно дете је, пре свега, оно које је здраво, а тек потом оно које уме да чита и свира виолину - тврди др Јевгениј Комаровски, један од најпризнатијих светских педијатара, ТВ водитељ и аутор књига о најмлађима.

1605254802_Depositphotos_194409876_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Познат по томе што увек даје конкретне и директне савете родитељима, који се притом врло уважавају, украјински стручњак каже да су срећа и здравље породице најважнији за правилан развој малишана. Инсистира на томе, али и додаје:

Прочитајте још: ДА ли ће дете бити ДОБАР ЂАК зависи од једне НАВИКЕ коју могу само РОДИТЕЉИ да их НАУЧЕ

- Породица би требало да се понаша не сходно интересима детета, већ свих чланова као целине. Не могу да замислим да моје дете добије чоколаду и да је не подели на четири дела. “Ти ниси центар свемира. Ми као породица - то је центар свемира”, то треба рећи малишану. Добри људи увек, свуда и према свима су добри. Зато подели све добро: расположење, храну, ствари. Не кукај.

Доброта се учи у детињству. Дете мора да дели чоколаду са свима. Мора!

Комаровски тврди и да је срећан малишан онај који има и маму и тату, али који имају времена, не само да воле њега него и једно друго. Зато здравље детета у највећој мери зависи од родитеља па, објашњава педијатар, ни најбољи лекари не могу да му помогну ако ту нешто “шкрипи”.

Прочитајте још: Знакови који показују да ДЕТЕТУ недостаје РОДИТЕЉСКА ПАЖЊА

- Сигуран сам у то да се већина рађа здрава, али да им здравље нарушавају родитељи и медицински радници. Психичко благостање мајке која води бригу о малишану највећи је задатак за оца. Тата је тај чија је обавеза да решава проблеме са родбином и комшијама. Да би се детету усадило поштовање према оцу, требало би га стално стављати у ситуације у којима ће малишан јасно видети да је он паметнији и јачи - истиче др Комаровски.

Прочитајте још: Како РАЗВОД утиче на ментално здравље детета: Депресија, анксиозност и проблематично понашање

“Тата може оно што ја не умем, али он ће ме томе научити.” Врло је тешко ставити дете у такве ситуације ако је отац са њим у контакту само једном дневно, и то тек када уморан дође с посла.

Однос се развија у спонтаним ситуацијама Фото: Депозит

- Али је зато веома лако задобити поштовање када сте са дететом на пецању, када са њим заједно нешто радите и градите, када сте му пример. Тешко је теоретски бити лидер - објашњава доктор.

Прочитајте још: Научно је доказано да су деца рођена у новембру ПОСЕБНА

Савремени начин живота нас омета да то постанемо. Модерни очеви много раде да би зарадили, али малишан то не може да схвати, јер се поштовање не гради речима, већ делима. Зато дете за руку и правац у природу.

100% одраслих зна да направи дете, али 99,9% не зна како се стварају људи.

Идите на пецање, спорт или се бавите пословима у дворишту. Будите му пример - поручује Комаровски, који каже да 100 одсто одраслих зна како се праве деца, али 99,9 одсто не зна како се стварају људи, док најмлађи имају проблем са исказивањем поштовања према родитељима.

Прочитајте још: Узнемирујући знакови да ваше дете трпи насиље

Педијатар има савет за оне чији су малишани стално болешљиви. Он тврди да би им у том случају највише пријао одлазак на село, није битно колико је удаљено од места боравка, већ само да има шуму или реку. То може да има бољи учинак на његово здравље него, како каже, одлазак на летовање на Средоземном мору, у хотелу са пет звездица.

Заборавите на хотел са 5* идите на село!

- Када ми долазе родитељи болешљиве деце, често им саветујем и да набаве пса, јер је он реалан разлог да натера родитеље да два пута дневно изведу и малишана у шетњу - каже доктор.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas