Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИНТЕРВЈУ

Дигитални БЛИЗАНАЦ предвиђа наше мисли и понашање, како га контролисати?

Да ли се вештачка интелигенција отргла контроли - разгоаврали смо са Тањом Пујин.

1625142737_tanjapujin2604202102.jpg
Фото: В. Данилов
Oglas

Већ три деценије Татјана Пујин живи у Риму. Са Тањом смо разговарали о вештачкој интелигенцији и дигитализацији.

Прочитајте још: "Видели смо их, имали су воштано лице": Скијаше су ОЗРАЧИЛИ ВАНЗЕМАЉЦИ, а последице су биле невероватне

  • Како је тренутна ситуација довела до убрзања дигиталне трансформације?

- Регистрација и продаја наших личних података била је присутна и пре пандемије. То је феномен који се развио последњих деценијама, док нисмо дошли у ситуацију да смо сами почели да остављамо "онлајн" трагове свега што смо радили и претрага које смо правили.

Лисице у Риму
У Рим су током "затварања" сишле дивље животиње у потрази за храном, па је Тањи лисица изгризла цеви за наводњавање органске баште.
Сами објављујемо где смо били и о чему размишљали.

Капитализам опсервације

Амерички социолог Шошана Зубоф је давно дала назив овом феномену: "капитализам опсервације". Не верујем да ћемо завршити под тоталном контролом дигитализације, јер је Европски парламент већ донео иновативне законе које штите грађане и појединце од инвазивне тоталне контроле личности. И у Америци се већ неко време дискутује на ову тему.

  • Да ли постоје позитивни аспекти дигитализације?

- Постоје позитивни аспекти дигитализације - ту је пораст броја фирми које раде "смарт wоркинг", баш као и школе, а дидактички програм преко интернета даје добре резултате у смањењу загађености ваздуха и побољшања квалитета животног окружења. Међутим, ту су и негативне консеквенце по економију једног града, као и лош утицај на психологију појединца.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Фото: Депозит

  • л Сви смо добили "дигиталног близанца", који би, теоретски, требало да се понаша идентично нама у дигиталном свету...

- Дигитални близанац је фигура која је дошла са дигиталном трансформацијом, а његово срце је вештачка интелигенција. У документарном филму Џефа Орловског "Социјална дилема" можемо наћи причу о индивидуи заробљеној у смислу да губи моћ расуђивања и моћ реаговања, јер уместо ње реагују и размишљају социјални медији, односно - алгоритми.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Жена губи све лајкове!
У епизоди "Слободан пад" СФ серије "Блацк Миррор" заљубљеници у научну фантастику могли су да виде први виртуелни социјални експеримент "социјални кредит". Реч је о младој жени која је присиљена да, под негативним околностима, изгуби скоро све "лајкове", и завршава на рубу пропасти у систему који је базиран на бодовима (социјални кредит - тренутно актуелни кинески модел).

Социјални кредит

Изгледа да ћемо у будућности бити присиљени да бирамо између система заснованог на социјалном кредиту или опсервативном капитализму о којем пише Шошана Зубоф. Људи су све више и више затвореници сопствених идентитета, и није реч само о алгоритмима, већ и о новом социјалном моделу који утиче на наш свакодневни однос према животу.

  • Да ли је то знак за узбуну?

- Европски парламент, Комитет ЕУ за економију, изгласао је да регулисање и примена вештачке интелигенције морају бити транспарентни са аспекта етике и закона, и да је морају контролисати људи. Ми сами смо указали велико поверење свим виртуалним инструментима (мобилни телефони, таблети, рачунари) и зато као појединци почињемо да губимо меморију, просуђивање, машту, приватност.

Наш дигитални близанац ће предвиђати наше жеље и понашање.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Дигитални блитанац предвиђа наш избор

Већи део наших приватних података је већ доступан другима - говоримо о дигиталном близанцу. Он се показао као добар и неопходан савезник у индустрији. Предвиђа се да ће у блиској будућности проширити своју моћ и доминирати и у приватним сферама: не само као помоћ у нашој оријентацији, већ ће предвиђати наше изборе и наше понашање.

Фото: Депозит

Шта је дигитални близанац?

Фејсбук је наш близанац
Роберто Сарако (потпредседник Института инжењера електротехнике и електронике, посвећеног технолошким иновацијама) говори да је "Фејсбук" (и многе друге апликације) врста грубог непрерађеног дигиталног близанца, који је у стању да прикупи у дигиталном издању податке о нама и нашем животу.
  • Има ли, на пример, "Фејсбук" истиниту слику о нама?

- У будућности, програмирање дигиталног близанца за сваког од нас тражи способност да се реплицирају атоми у формату "битова", да то буду идентично осликани атоми, као у огледалу. Сарако пише и како смо трагове које остављамо онлајн "проширили" употребом паметних станова, паметних аутомобила, и осталих "протеза" технолошке индустрије. Такође, све је више инструмената и камера са сензорима, а све је то "храна" за наш дигитални дупликат.

Прочитајте још: Највише вампира живело је у Подунављу, а проблем је решен КИНЏАЛОМ

  • Када је први пут поменут "дигитални близанац"?

- Концепт "дигитал тwин" се појавио први пут 2001, код Мајкла Грејвса, данас главног научника за унапређење производње на Институту за технологију Флориде. Помоћ дигиталног близанца - преко база података, машинског учења и вештачке интелигенције - путем технологије коју свакодневно користимо, ће дати свакоме од нас многа енормна сазнања, али постоји опасност да - што их више будемо користили - мање употребљавамо своје природне способности (мислити, пројектовати, бирати, планирати).

Сами остављамо трагове Фото: В. Данилов

Прочитајте још: Александар је победио последњег самураја, понизио Јапан и вратио се кући

Сами остављамо трагове
Вештачком интелигенцијом мора да управља човек. Теоретичар Маршал Меклухан је рекао: "У ери проналаска електричне енергије једна половина становништва ће сигурно шпијунирати другу половину становништва." Он је најавио да концепт приватности може да буде нарушен и све више упадамо у замку шпијунирања трагова које остављамо.

Прате сваки наш корак

  • Шта ће остати од слободног мишљења и слободе?

Тренутно смо праћени, а у будућности ће и наш најмањи траг бити забележен, дакле, ништа неће бити случајно, чак ни наше понашање. Сведоци смо размене између психологије и технологије. Наши унутрашњи садржаји се померају, док у нама мотиве за избор почињу да граде алгоритми који полако преузимају контролу нашег интимног дела личности. Дакле, треба да чувамо на најбољи начин свој идентитет, одговорност према себи, и начин понашања.

Прочитајте још: Бетмен је био дебељушкасти месар, а Холивуд је на њему зарадио милијарде! (ВИДЕО)

Шта су паметни градови?

  • У ери вештачке интелигенције и дигитализације, шта нам доносе "паметни градови"?

- Пристали су на изазов да би унапредили своје градове, јер се број становника константно повећава. То је могуће реализовати помоћу вештачке интелигенције. Истраживања која се баве овим сектором кажу да ће у 2021. за разне дигиталне трансформације у градовима бити потрошено преко два билиона долара. Овакви градови већ постоје - Мадрид, Њујорк, Најроби, Хонг Конг, Сингапур.

По прорачунима ОЦСЕ, Организације за кооперацију и економски развој, до 2050. број становника на Земљи порашће за две милијарде. То је велики изазов за друштво, за младе људе, јер тако нагли пораст имаће последице по животно окружење и демографију. Ако узмемо у обзир да ће се већи део тог становништва населити у градовима, треба већ сада предузети нешто, да би у будућности постојала хармонија између животне средине и саме одрживости града.

Прочитајте још: Руска врачара је у Мионици непогрешиво читала будућност за 10 ДИНАРА, а онда је настао ХАОС у српској вароши

Вештачка интелигенција је можда један нови прелаз пун иницијатива, иновација, уз поштовање окружења, у циљу побољшања живота у граду. Ове иницијативе ће сигурно повећати пословне могућности, ефикасност градске и државне управе и, наравно, не смемо заборавити јачање културног сегмента града.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas