· · Коментари: 0
ВИТКЕ

ДИЈЕТА која спречава анемију, а укључује мудро смишљен јеловник, па и шкембиће!

Анемију не изазива гладовање, већ погрешан избор намирница.

1614074386_aukrastavacv.png
Фото: Депозитфото

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) најраспрострањеније глобално обољење изазвано неодговарајућом исхраном је анемија која се развија као последица недостатка гвожђа.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Сматра се да свака пета особа у свету болује од ове врсте малокрвности. Симптоми су умор, осећај слабости, бледило, главобоља, раздражљивост, лупање срца, исцрпљеност, недостатак концентрације, смањена отпорност и склоност ка инфекцијама.

Црвени и бели лук
Анемичне особе требало би да једу доста црвеног и белог лука, језграстог воћа, семенки, зеленог лиснатог поврћа.
Правилан избор намирница најбоље решава малокрвност.

Најбољи начин да се победи дефицит гвожђа у организму јесте да се оно унесе путем одговарајућих намирница. То су, пре свих, изнутрице, печурке, сушено воће, жуманце, риба - посебно туњевина, шкољке, махунарке, ротквице, месо - посебно пилеће и ћуреће.

Уз оброк пијте лимунаду или наранџу.

Намирница са доста витамина Ц подстичу апсорпцију гвожђа, тако да је добро уз оброк попијете и чашу цеђеног сока од поморанџе или лимунаду. Пожељно је и да се витамин Ц узима у прашкастом облику, до два грама на дан.

Прочитајте још: У овоме је ЦАКА! Никада не треба да чекате да ОСЕТИТЕ ГЛАД и ИЗГУБИЋЕТЕ КИЛОГРАМЕ

Такође, требало би да се проводи што више времена на свежем ваздуху и пешачи барем сат дневно. Кафу, алкохол и газирана пића требало би свести на минимум.


Доручак је најважнији оброк Фото: Депозит

Понедељак

Доручак: чаша лимунаде заслеђене медом, два барена јаја, два парчета хлеба и свежа паприка

Ручак: риба по избору зачињена маслиновим уљем и белим луком, печена у фолији у рерни, преливена лимуновим соком, кромпир-салата са доста црног лука

Вечера: пилећа џигерица са црним луком и јабукама

Прочитајте још: 6 неочекиваних лекова за ЗУБОБОЉУ: Сви их имамо у кући и невероватно помажу

Уторак

Доручак: бадеми, ораси, суве кајсије и овсене житарице - све помешано са јогуртом

Ручак: шампињони динстани са белим пилећим месом и црним луком, чаша лимунаде и зелена салата

Вечера: барени грашак са туњевином

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Среда
Доручак: домаћа рибља паштета са препеченим хлебом и чаша свеже цеђеног сока од поморанџеРучак: шкембићи у сафту и зелена салатаВечера: салата од пилећег белог меса, пасуља, кукуруза шећерца, црног лука, кромпира и шаргарепе
Током ове дијете се ничег не лишавате, већ мудро једете

Четвртак

Доручак: омлет са печуркама и интегрални хлеб, чаша лимунаде

Ручак: лосос на жару и крем-чорба од броколија, карфиола и кромпира зачињена са доста белог лука

Вечера: домаћи млади сир са салатом од печених паприка зачињених белим луком

Петак

Доручак: макарони са туњевином и зелена салата

Ручак: ћуретина са млинцима и салата од свежег поврћа

Вечера: пројара са разним поврћем и шоља кефира

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.