· · Коментари: 0
ТЕРАПИЈА

Дирљива прича о девојчици Јани и делфину Јану кружи светом, а због њих је враћена нада у излечење од многих болести

По мишљењу многих стручњака, оно што не могу лекари - могу делфини.

4.jpg
Фото: Депозитфото

Ове најпаметније животиње пружају озбиљну помоћ у лечењу многих тешких обољења. Посебно благотворно делфинотерапија утиче на пацијенте који пате од аутизма, церебралне парализе и последица можданог удара. Чешто се дешава да баш у делфинаријуму аутистично дете проговара прву реч у животу. А слепа руска девојчица Јана Мазурок је изненада прогледала захваљујући свом другу делфину.

Прочитајте још: Знате ли шта је КРОНОВА БОЛЕСТ? Симптоми су ПОДМУКЛИ, а ваше дете може имати ТРАЈНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

Офталмолог  Јан

Причу о необичном пријатељству девојчице Јане и делфина Јана објавили су пре неколико година многи руски медији. Мала пацијенткиња из руског града Кемерово је патила од дечије церебралне парализе и била је слепа од рођења. Очи Јане због атрофије видног живца и катаракте нису реаговале на светло. Лекари су покушали да помогну девојчици, али напредак је био веома спор – све док Јана са родитељима није отишла на Крим. Тамо током летњег одмора она је посетила Јевпаторијски делфинаријум где је упознала свог „терапеута“ – делфина званог Јан.

Делфини воле децу Фото: Депозитфото

Јан и Јана су се брзо спријатељили и почели су да се играју. Делфин је у неком тренутку донео девојчици на свом носу жуту играчку у облику прстена. Јана је испружила руку, узела прстен и скинула га са носа делфина. Родитељи су остали без речи јер су схватили да је њихова ћерка почела да види предмете и боје. Позитивне емоције су толико утицале на нервни систем Јане да се њен вид нагло побољшао.

Позитивне емоције делују на психу људи.

Отворити се свету

Лекари кажу да је случај Јане прави феномен. Али тренери и психолози у делфинаријумима већ су навикли да виде срећне сузе родитеља чија болесна деца показују феноменалан напредак током сусрета са делфинима.  

Прочитајте још: Спречите појаву тешке болести: Ово је 5 чајева против КАНЦЕРА и свима су доступни

Дружење са њима знатно побољшава емоционално стање пацијента и самим тим мења  „хемију“ у организму. У том процесу долази до појачаног лучења “хормона среће” ендорфина и окситоцина који је одговоран за социјализацију и успостављање бољих односа са другим особама. Аутистично дете захваљујући контакту са делфинима излази из психолошког „оклопа“ и полако се навикава на интеракцију са стварним светом. Мали пацијент учи да фокусира пажњу на одређене радње, демонстрира свесну реакцију на спољашне појаве, постаје отворенији за контакт и лакше комуницира с људима.  

Делфини су веома нежни Фото: Депозитфото

Реално лечење у виртуелној стварности

Позитивне промене не изазива само игра него и сонар - ултразвук делфина који благотворно делује на нервни систем.

Делфини благотворно делују на људе.

Поред пацијената с менталним проблемима и поремећајима понашања делфинотерапију често препоручују и деци са церебралном парализом као и одраслим људима које пате од последица можданог удара.

Прочитајте још: Исланд је нашао начин да смањи наркоманију код тинејџера за 40 ОДСТО, може ли Србија да препише МОДЕЛ?

Пливање са делфинима побољшава  мишицне активности, координацију покрета и усавршава психомоторне вештине. Додирујући биолошки активне тачке на телу пацијента делфин стимулише рефлекторне зоне нервног система. Рехабилитација болесника уз помоћ пливајућих „лекара“ даје брже и боље резултате него обична физикална терапија.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.