· · Коментари: 0

ДИВНА ДОМАЋА ЉУТЕНИЦА: По старом рецепту НАШИХ БАКА

Ако желите направити дивну љутеницу без употребе конзерванса можете то направити уз помоћ овог рецепта.

1631256972_ljutenica.JPG

Користећи наведени рецепт добити ћете око 2 кг љутенице. Састојци који ће вам требати:

2 кг црвене паприке
1 кг парадајза
5 чешња белог лука
2 кашике љуте млевене паприке
1 везица свежег першуна
150 мл уља
2 велике кашике оцта
1 мала кашичица шећера
соли по жељи

Упутство за припрему љутенице:

Паприке оперите и испеците на роштиљу или на плеху у штедњаку. Након што се испеку ставите их у пластичну посуду и добро поклопите те оставите да се мало охладе. Након неких 10 минута паприке огулите, преполовите и очистите од семенки те очистите од петељки. Очишћене паприке помоћу ножа нарежите на мање делове.

У посуду ставите воду коју ћете ставити на штедњак и пустите да прокуха. У другу посуду ставите парадајз те га прелијте с прокуваном водом односно бланширајте. Након што сте прелили парадајз са водом извадите и огулите од кожице. Нарежите га на мање делове једнаке величине као и паприке коју сте претходно припремили.

Бели лук очистите и нарежите на мале комаде или самељите помоћу сецкалице.
У посуду ставите парадајз, бели лук и додајте млевену љуту паприку.

У другу посуду ставите уље и загријте га на умереној ватри те додајте претходно очишћењу паприку. Печену паприку у уљу попржите 10 минута те додајте претходно измешану смесу парадајза, белог лукаи млевене љуте паприке. Смањите јачину ватре и оставите да све полако кува око сат времена. Повремено промешајте смесу како не би загорила.

10 минута пре него што је љутеница готова, додајте сол и першин. Першун оперите и насецкајте на мање делове пре него што га додате.
Љутеницу кувајте још 10 минута док смеса не постане густа и компактна.

Стакленке стерилизујте у пећници на 200°Ц на 10 минута. Врућу љутеницу улијте у стерилизиране стаклене тегле и добро их затворите.

Оставите тегле да се охладе, а пре тога их прекријте с крпом док се хладе.
Након што су се охладиле тегле ставите на хладно и мрачно место.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.