Oglas
Oglas
· · Коментари: 2
ЛЕГЕНДА

"Ако платим лек, немамо за храну...": Због ове РЕЧЕНИЦЕ отишао је из ДРЖАВНЕ БОЛНИЦЕ, а преглед наплаћивао 60 ДИНАРА

Египат оплакује Мохемеда Машалија, лекара који је уместо живота у луксузу одабрао да лечи оне који немају да плате.

1599466789_FarahInField.PNG
Фото: Youtube/ screenshot Farah in Field
Oglas

Он је 50 година по 12 сати дневно следио свој пут, одрекавши се много чега. У Египту је велики успех постати лекар, а посао је и више него исплатив. Машали је након дипломирања ја Медицинском факултету у Каиру 1967. године неко време радио на државној клиници, али је убрзо схватио да жели да лечи оне који немају новца да плате прегледе и анализе, а често ни - лекове.

Ординација Фото: Youtube/ screenshot Farah in Field

- Код мене је дошао дечак са дијабетесом плачући од болова и тражио од мајке да му плати ињекцију инсулина, а она је одговорила да, ако купи инсулин, неће имати новца за храну за другу децу. Добро се сећам да сам у том тренутку био спреман да жртвујем све за ово дете - присећао се доктор.

Прочитајте још: "Дабогда имао, па немао" је једна од НАЈСТРАШНИЈИХ ПОСЛОВИЦА, а ОВИ ЉУДИ су то искусили

То је био преломни моменат и Машали је отворио ординацију у сиромашној четврти града Танте. То је индустријски центар, који није занимљив туристима, а ни становништво није богато. Доктор није имао мобилни телефон, ни аутомобил, а до своје ординације ишао је пешице, упркос одмаклој старости.

Преглед 60 динара
Преглед је коштао 10 египатских фунти - нешто више од 60 динара, а ни то није плаћао свако, јер, изузети су они који нису имали ни толико новца, или су били тешко болесни. Често је добри доктор чак и давао новац за лекове.
Испред ординације се увек протезао ред...

Новинари који су писали о њему кажу да се увек испред зграде протезао ред од неколико десетина пацијената, који су већином долазили са симптомима грознице или инфекције коју преносе паразити.

- Након што сам завршио универзитет, сазнао сам да је мој отац дао сав новац намењен његовом лечењу за моје студије. Тада сам обећао Алаху да нећу узети ниједан пени од сиромашних. Прво будите човек, а тек онда - лекар - причао је Машали.

Прочитајте још: Затруднела је са 12 година, породица ју је оставила да умре: Судбина јој је наменила ДРУГАЧИЈИ КРАЈ! (ВИДЕО)

Често су га критиковали због његове неугледне одеће, али није се обазирао на то, важнији су му били пацијенти.

Добри доктор у Дамаску
Ихсан Езедин је доктор за сиромашне у Дамаску који беспалтно лечи сиромашне.
Нафташ му је поклонио ауто и 20.000 долара, али...

Иначе, пре неколико година један од ТВ програма у Уједињеним Арапским Емиратима објавио је причу о добром доктору и организовао прикупљање средстава за подршку. Тада је сувласник једне нафтне компаније поклонио Машалију 20.000 долара и аутомобил.

Када је годину дана касније филантроп дошао у Египат, сазнао је да је новац подељен пацијентима, а аутомобил продат и од тога је купљена апаратура за (бесплатне) лабораторијске анализе.

Иначе, Мохамед Машали одбио је милионе долара који су прикупљени захваљујући ТВ емисији, објаснивши: "Саветујем да се тај новац да онима којима је заиста потребан, а мени он није неопходан. Поклоните га бескућницима, сирочади, или га вратите доброчинитељима". Једино је пристао на нови стетоскоп.

Прочитајте још: Да ли ПЛЕС НА КИШИ може да ОСТВАРИ СНОВЕ? Овом дечаку је донео ИСПУЊЕЊЕ НАЈВЕЋЕ ЖЕЉЕ (ВИДЕО)

Доктор Машали преминуо је 28. јула, у 76-ој години живота. Пре неколико дана у Каиру је освануо мурал са вољеним "доктором за сиромашне".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas