· · Коментари: 0
МЕДИЦИНА

Научници са немачког Универзитета: Један састојак љутих паприка може да уништи ћелије рака

Ћелије рака би могле да буду уништене помоћу капсаицина, једињења које је један од главних састојака љутих паприка.

1614631254_cayenne-peppers-2779828_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Конзумирање сирових паприка или као састојака сосова и салата могло би да делује превентивно против симптома карцинома.

Капсаицин, састојак љутих папричица који је одговоран за ватрени осећај који имамо у устима када их једемо, може да уништи ћелије рака, тврде научници са немачког Универзитета Рур.

Прочитајте још: Ова операција је мач са две оштрице: Да ли хируршко смањивање желуца може да буде опасно?

Резултати истраживања
Једно раније истраживање открило је да они које редовно једу љуте паприке имају 13 посто мање шанси за раније умирање. Као узрок тога наведен је капсаицин, који има анти-микробне и против-упалне способности, које се доводе у везу са превенцијом болести.

Њихова студија је открила да капсаицин може да буде покретач самоуништења ћелија рака. Научници верују да би то сазнање могло да им буде од велике помоћи у развоју лека против рака у будућности.

- Капсаицин је способан да подстакне апоптозу (ћелијску смрт) и да инхибира даљи развој ћелија рака код много различитих типова канцера, као што су, на пример, остеосарком (тумор кости), рак дебелог црева или панкреаса, а да то притом не угрози остале "нормалне" ћелије, каже докторка Леа Вебер.

Прочитајте још: Зашто месецима након короне осећамо МАЛАКСАЛОСТ: Болест Г-93.3 признала и СЗО, а ОВО су симптоми упозорења

Конзумације љутих паприка може да буде непријатна онима који несу навикли на љуто, али се с временом развија толеранција на љутину. Што смо старији, чуло укуса природно постаје слабије, па и љутина постаје лакше подношљива.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.