Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРОНА

Доктор АДАМОВИЋ: Три месеца после ковида коса опада у праменовима, а ЛЕК је...

Тело се бори са тешком инфекцијом и доживљава физиолошки стрес, па се штити тако што "жртвује" мање битне делове.

1611399085_Depositphotos_3071757_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Све је више пацијената који се после прележаног ковида жале на опадање косе. Осим што су се суочили са озбиљним компликацијама, као што је упала плућа и повећано згрушавање крви, они су морали да поднесу и појачан губитак косе. Ипак, лекари тврде да је реч о пролазном проблему, који код већине не захтева терапију.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Опадање косе није чудно, јер свако нарушено здравље доноси овај проблем.

Доктор Александар Адамовић, дерматовенеролог и директор Завода за кожне и венеричне болести у Београду каже да је у њиховој установи регистрован повећан број пацијената који су тражили помоћ због опадања косе после инфекције вирусом корона:

Никакао рицинусово уље
У жељи да спрече опадање многи утрљавају рицинусово уље. То је грешка, јер затвара поре и коса се претерано масти!

- То за нас није било ништа ново, јер свако системски нарушено здравље организма доводи до опадања косе. Осим тога, од почетка пандемије ковид 19 код болесника са тежом клиничком сликом су се примећивале кожне промене. Оне се најчешће презентују као оспе сличне копривњачи или оспе које се често виђају у дечјем добу као последица вирусних инфекција - пурпуре, ливедо, сливени ливидни еритеми.

Прочитајте још: Имате проблем са СНОВИМА? Ево шта људи најчешће сањају

Да ли су лекови криви?
- Чињеница је да одређени лекови могу да доведу до опадања косе, али одговорно тврдим да они који се користе за лечење ковида не утичу на појаву овог здравственог проблема - истиче др Адамовић.

Досадашња истраживања су показала да после инфекције вирусом корона 30 одсто косе пређе у фазу опадања. Разлог је, како се објашњава, у томе што тело када се бори са неком тешком инфекцијом доживи физиолошки стрес.

После короне отпадне 30% длака!

Оно се тада штеди на небитним структурама као што је длака и зато ускраћује њену исхрану крвљу, а самим тим и другим хранљивим материјама. Длака на то реагује тако што стаје са растом и њен циклус се прекида и улази прво у фазу мировања и онда у фазу испадања.

Прочитајте још: Утиче на квалитет живота, а може имати пет типова: Да ли и ви патите од несанице?

Да опадање косе након ковида није реткост сведоче искуства бројних пацијената који су се жалили на губитак косе у праменовима. Испоставило се да опадање косе обично почиње до три месеца после прележане инфекције и обично траје исто толико.

Фото: Депозит

Колико је нормално да опада
- Пацијенти најчешће примећују опадање од 200 до 300 длака дневно, за разлику од уобичајеног губљења око 100 власи дневно - каже др Адамовић.

- Опадање се након овог периода спонтано стабилизује и креће раст нове косе - каже др Адамовић.

Опадање се обично само стабилизује, али ако не престане идите код лекара.

Уколико до тога не дође потребна је помоћ лекара, јер дешава се да фоликул длаке може да буде трајно промењен и онда испадање косе постаје хронично. Ипак, код већине који су прележали инфекцију узроковану вирусом корона, а пре тога нису имали проблема са опадањем косе, коса се обнови, па нема разлога за бригу и посебне третмане.

Прочитајте још: Ова намирница ће ублажити гасове и надутост, а сви је имамо у кући

Наш саговорник каже да је најбољи начин да се подстакне опоравак длаке разноврсна и здрава исхрана, уз коришћење витаминских суплемената и лосиона за стимулацију раста косе, о чијем избору је најбоље посаветовати се са дерматологом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas